Ce ar putea urma pentru Ucraina după anexarea teritoriilor sale de către Rusia și mutările pe care Kremlinul le-ar putea face în perioada următoare

Ce ar putea urma pentru Ucraina după anexarea teritoriilor sale de către Rusia și mutările pe care Kremlinul le-ar putea face în perioada următoare
Foto: Captură You Tube/Top 10 România

Dara Massicot, o cercetătoare de la unul dintre cele mai mari think tank-uri militare din lume, RAND Corporation, evaluează ce ar putea aștepta Ucraina după anexarea teritoriilor, notează HotNews.

Într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter, Massicot afirmă că Rusia are nevoie de încheierea rapidă a luptelor intense și că va încerca prin anexare să forțeze o terminare rapidă a acestei faze a războiului, descurajeze Occidentul din a oferi asistență Ucrainei și să obțină timp pentru a-și reclădi forțele armate după pierderile uriașe suferite în „operațiunea militară specială” ordonată de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Următoarele mutări ale Kremlinului sunt incerte

Cercetătoarea notează că, deși următoarele mutări ale Kremlinului după anexarea teritoriilor ucrainene sunt marcate de incertitudini, este posibil ca Moscova să ofere Ucrainei o încetare a focului pentru a încerca să „înghețe conflictul”.

Această evoluție a situației este inacceptabilă pentru Ucraina. Liderii de la Kiev nu vor recunoaște acest nou rapt teritorial rusesc și că vor accepta o încheiere a conflictului abia după ce își vor elibera toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea anexată ilegal în 2014.

Occidentul dar și state aliate sau care au relații apropiate cu Moscova au anunțat deja la rândul lor că nu vor recunoaște anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.

Vor fi sau nu luate în serios amenințările Rusiei cu armele nucleare

Cercetătoarea de la RAND Corporation mai notează că dacă Kievul și susținătorii săi vor ignora propunerile eventualele propuneri de încetare a focului formulate de Rusia, Kremlinul ar putea înfățișa Ucraina drept statul agresor pentru a-și oferi o justificare în plus pentru mobilizarea decretată săptămâna trecută.

Vineri, Dmitri Peskov a anunțat că Moscova va privi orice atac asupra teritoriilor anexate ca un atac asupra Rusiei însăși. Massicot amintește și de „cartea nucleară” cu care Rusia tot amenință și amintește că a făcut acest lucru și în 2014 după anexarea Crimeii pentru a intimida Kievul și aliații săi cu o escaladare de neconceput a războiului.

„O problemă însă cu planul Rusiei: Ucraina și susținătorii săi sunt pregătiți să își continue eforturile”, subliniază ea.

Armata rusă se confruntă cu probleme majore

Cercetătoarea de la RAND Corporation afirmă că în momentul de față, în pofida decretării mobilizării parțiale, armata Rusiei este în cel mai vulnerabil punct al său de la declanșarea războiului și că va avea nevoie de luni de zile pentru a-și regenera forțele.

Massicot spune însă că este greu de prezis cum va reacționa Kremlinul dacă forțele armate ucrainene vor lansa atacuri în teritoriile pe care Moscova le-a anexat și că răspunsul Moscovei va depinde de mai mulți factori.

„Armele nucleare nu sunt însă primul pas într-o escaladare”, subliniază cercetătoarea.

Potrivit ei, până la sfârșitul anului, armata ucraineană va depune eforturi să împedice înghețarea luptelor de-a lungul unui front static, în timp ce Rusia își dorește tocmai acest lucru pentru a păstra controlul asupra cuceririlor sale.

Dara Massicot amintește de asemenea că baza de mobilizare a Rusiei a fost ignorată de un deceniu și că, după cum au arătat evoluțiile din ultimele zile, va avea numeroase probleme cu procesul în sine.

Care este un alt pericol pentru Ucraina

Totuși, Massicot avertizează că Rusia este capabilă să trimită un număr mare de recruții în teritoriile ucrainene ocupate în următoarele săptămâni, chiar dacă aceștia nu sunt pregătiți, instruiți sau echipați. Rusia se va baza, ca în cazul Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial, pe avantajul numerelor.

„Mobilizarea ar putea ajuta Rusia să păstreze ceea ce a luat deja Ucrainei dacă forțele mobilizate sunt folosite în roluri auxiliare în teritoriile ocupate – pentru punctele de control, logistică, șoferi etc. Ele ar putea elibera alți soldați (epuizați) de pe front”, explică aceasta.

O altă variantă: Rusia poate să folosească recruții instruiți pe repede înainte pentru a umple golurile din unitățile rusești epuizate de pe linia frontului pentru a încerca o stabilizare a situației, deși eficacitatea unei astfel de strategii este discutabilă.

„Suspectez că vor încerca puțin din ambele abordări – susținere secundară și trimitere pe front”, afirmă cercetătoarea.

O provocare mult mai mare pentru Rusia va fi regenerarea forțelor sale blindate în contextul sancțiunilor istorice impuse de Occident și a problemelor pe care economia rusă le avea oricum înainte de implementarea acestora.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:24 - Psihologul Mirela Zivari, după cazul din Bacău: Copiii care inițiază agresiunea sunt de obicei și ei victimele unor abuzuri, iar școala devine arena unde își pot descărca toate furiile și nemulțumirile (VIDEO)
09:14 - O fată de 17 ani din Teleorman a fost dezbrăcată şi pipăită de ambulanțierul care a venit să o ajute. Mama ei a sesizat poliția
09:07 - Sursele eoliene și solare au generat mai multă electricitate în UE decât gazele naturale. Ember Energy: „Europa a evitat ce era mai rău din criza energetică”
09:04 - Mai bine de jumătate dintre românii din țară sunt inactivi profesional. Doar 16% din populație are studii superioare
08:58 - Coreea de Sud și Statele Unite au răspuns la amenințările Coreei de Nord cu efectuarea unor operațiuni aeriene / A fost folosit un bombardier strategic american și avioane de luptă furtive
08:41 - Cel care a dus prăjiturile cu marijuana la petrecerea de la Râmnicu Vâlcea a spus că a ales acest cadou pentru că nu a avut bani pentru a cumpăra sărbătoritului un parfum
08:34 - Care este motivul extinderii pestei porcine / Petre Daea: „Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei”
08:32 - Mirela Vaida, despre educația pe care o oferă celor trei copii: „I-am învățat întotdeauna să aibă o viață absolut normală, să se comporte ca orice alt copil”
08:28 - Un fost angajat al Facebook acuză aplicația că descarcă în mod intenționat bateriile telefoanelor utilizatorilor
08:26 - Rusia pregătește o ofensivă majoră pentru a marca împlinirea a un an de la lansarea războiului, avertizează Ucraina