Ce credeau în 1989 spionii americani că se va întâmpla cu Nicolae Ceaușescu, cu câteva săptămâni înainte de Revoluție. Documentul oficial al CIA

Ce credeau în 1989 spionii americani că se va întâmpla cu Nicolae Ceaușescu, cu câteva săptămâni înainte de Revoluție. Documentul oficial al CIA

America a fost deseori invocată de români, în perioada comunismului. Imediat după instaurarea violentă a regimului, s-a sperat la „venirea americanilor”. La Revoluție, s-a speculat că mișcarea ar fi fost orchestrată de americani. Într-un raport redactat în 1989 însă, se arată că americanii nu anticipau ceea ce avea să se întâmple la finalul anului.

Americanii, prin intermediul spionilor din Europa, nu-și puneau mari speranțe în schimbări radicale în România, potrivit unui document declasificat, publicat pe site-ul Black Vault, un memorandum întocmit de CIA pe data de 29 decembrie 1989.

Analiza a fost întocmită de către George Kolt, șeful Direcției de Analiză Sovietică, trimisă către CIA. Documentul conține o scurtă analiză a statelor europene aflate sub influența Uniunii Sovietice: Cehoslovacia, Republica Democrată Germană, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia și România.

Memorandumul realizat de către Kolt se numește „Europa de Est în jurul Întâlnirii de la Malta”, eveniment care s-a desfășurat în micul stat european, între președintele SUA, George Bush Sr. și liderul URSS, Mihail Gorbaciov. Întâlnirea a fost considerată la acea vreme simbolică pentru încheierea Războiului Rece.

Ce știau și ce anticipau americanii cu privire la România, cu câteva săptămâni înainte de Revoluție. Documentul CIA

În cadrul documentului, România beneficiază de un spațiu restrâns, la un loc cu Iugoslavia. Americanii nu se așteptau la schimbări majore în societatea românească, potrivit raportului.

„În România, ultimul bastion al ultra-ortodoxiei din Pactul de la Varșovia, recent încheiatul congres al partidului (Partidul Comunist Român – n.t.) l-a reales în unanimitate pe Președintele Ceaușescu, care a respins emfatic reformele politice și economice care străbat Europa.

Boicotul ambasadorilor occidentali și al altora reflectă izolarea internațională tot mai mare a României. În ciuda deteriorării continue a situației economice și popularității în scădere a lui Ceaușescu, nu există niciun rival convingător, iar o schimbare este puțin probabilă până când va părăsi scena”,arată raportul publicat pe Black Vault, citat de Digi24.