Ce salariu are un miner din România

Ce salariu are un miner din România

Minerii blocați în mina din Lupeni au ieșit din subteran, după o săptămână în care au stat în beznă. Familiile minerilor au venit să-i întâmpine și speră ca angajamentul semnat cu Guvernul să fie respectat, iar plata salariilor și a sporurilor să nu mai fie oprite sau întârziate.

Salariile minerilor din România sunt destul de mici. Potrivit site-ului de specialitate PayLab.ro, un miner român câștigă între 1.386 și 4.106 lei net. La nivelul țării, această categorie profesională ocupă locul 595. În 2021, majoritatea minerilor câștigă în medie, puțin peste 2.000 de lei. Potrivit minerilor care au ieșit din subteran majoritatea veniturilor sunt „între 1.700 – 2.500 de lei, în funcție de vechime”. Cele mei mari, care sar de 3.500 – 4.000 de lei net, le primesc cei din conducere.

În alte state de pe continent, minerii sunt mult mai bine plătiți. În statele din vestul și centrul Europei, minerii încasează în jur de 2.000 de euro. În Germania, salariul unui miner sare de 3.500 de euro lunar.

Ce prevede acordul semnat de Ministerul Muncii și mineri

Potrivit acordului semnat de minerii din Lupenicu Ministerul Muncii, salariile restante din ianuarie vor fi plătite pe data de 25 februarie. Tot la această dată vor fi achitate și ajutorul de încălzire și salariile compensatorii pentru cei pensionabili, iar pe 26 februarie ar urma să fie plătite și restanțele pentru tichetele de masă și transportul la locul de muncă.

Documentul a fost semnat de către Raluca Turcan, ministrul Muncii, liderii de sindicat Alin Sîn și Dumitru Forfea. În cazul în care nu li s-ar fi prezentat acordul semnat celor din subteran, mai mulți dintre mineri ar fi intrat în greva foamei, a declarat unul dintre reprezentanți, Marius Miron.