CORONAVIRUS | Primele efecte din Cehia și Danemarca, după ridicarea unor restricții: ”Nu există semne că ne îndreptăm spre un nou val”

CORONAVIRUS | Primele efecte din Cehia și Danemarca, după ridicarea unor restricții: ”Nu există semne că ne îndreptăm spre un nou val”
FOTO: Hepta

Cehia și Danemarca au fost unele dintre primele state din Europa care au declarat starea de urgenţă, în luna martie, iar acum, după ce rata infectărilor cu COVId-19 a intrat pe o pantă descendentă, cele două țări au relaxat o parte din măsurile impuse de starea de urgență.

La două săptămâni distanță, au apărut și primele concluzii legate de această decizie.

Din fericire, în ambele țări nu s-a înregistrat o creștere a cazurilor noi de COVID-19 după ridicarea anumitor restricții, notează The Guardian.

Cehia înregistrează un trend negativ al infectărilor

Deși în Cehia au fost redeschise piețele și anumite magazine, cu o suprafață de cel mult 200 de metri pătrați (piese auto, materiale de construcţii sau papetărie), începând cu 20 aprilie, oamenii au putut face sport individual în aer liber, iar nuntile cu cel mult 10 invitați au fost permise, Roman Prymula, epidemiologul care conduce comitetul naţional de criză împotriva epidemiei, a sfătuit autoritățile să nu deschidă momentan granițele.

„Graniţele vor rămâne închise mai multe luni. Va depinde de situaţia din ţările vecine”, a afirmat acesta, adăugând și că perioada s-ar putea extinde până la şase luni.

Totuși, în ultimele zile, numărul cazurilor noi raportate zilnic s-a aflat î continuare în scădere, fiind sub 100.

„Până acum nu vedem un trend negativ cauzat de măsurile de relaxare luate. Vom continua cu atenție, gradual și cred că suntem pe un drum bun”, a declarat Ministrul Sănătății din Cehia, Adam Vojtech.

Până în prezent, în Cehia s-au înregistrat 7.682 de cazuri, iar 236 de persoane și-au pierdut viața. De cealaltă parte, 3.314 pacienti au fost declarați vindecați.

Danemarca, al doilea stat european care a relaxat restricțiile

Primul pas spre reluarea activităților a fost deschiderea grădiniţelor şi a şcolilor primare, din 15 aprilie, apoi premierul a început discuţiile cu mediul de afaceri, pentru a începe redeschiderea treptată a birourilor.

De asemenea, din aceeași dată au fost redeschise grădiniţele, iar elevii din ciclul primar s-au putut reîntoarce la şcoală. Elevii din ciclul gimnazial şi licee vor putea reveni în clase abia după 10 mai.

„Am reuşit să evităm nenorocirea care s-a întâmplat în alte ţări. Singurul motiv pentru acest lucru este că am acţionat devreme”, a declarat prim-ministrul Mette Frederiksen.

În prezent, situația este sub control și în Danemarca, deoarece nici aici numărul cazurilor noi nu a crescut, media de infectări raportată în ultimele zile fiind constantă, în jurul a 150 de persoane.

„Nu există semne că redeschiderea parțială a cauzat o răspândire mai mare a infecțiilor. Cel puțin nu există semne că ne îndreptăm spre un nou val. A existat această îngrijorare, dar nu o văd venind”, a afirmat Christian Wejse, cercetător în cadrul departamentului de boli infecțioase de la Universitatea din Aarhus, Danemarca.

Dintre cele 44 de țări europene care au impus restricții, jumătate au început deja să ridice o parte dintre restricții.

Situația din România

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că există posibilitatea ca în cursul săptămânii viitoare să se iao decizie în privința continuării stării de urgență în România după data de 15 mai sau înlocuirea cu o altă măsură, precum starea de alertă.

Șeful statului a precizat faptul că relaxarea măsurilor se va desfășura treptat și că multe restricții vor rămâne în vigoare.

„După o săptămână, două cum vedem reacțiile la măsura respectivă vom anunța următoarea măsură. La unele nu vom putea renunța. Nu putem renunța la mască pentru că ea protejează și pe cel care o poartă și pe cel cu care se întâlnește.

Viața noastră a tuturor va rămâne luni de zile sub semnul acestei epidemii. vom ști în noiembrie dacă va exista sau nu al doilea val”, a punctat Iohannis.

Ultima oră
08:28 - Beatrice Mahler: Morga Institutului Marius Nasta este plină. Am avut foarte multe decese în ultimul timp
08:02 - Patru persoane au murit, după un grav accident de circulație în județul Caraș-Severin. Una dintre victime avea 16 ani
07:48 - România, printre destinațiile preferate de nevaccinați, datorită măsurilor mai relaxate. „Au cerut un zbor doar dus”
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)