Cei mai mulți refugiați ucraineni vor să părăsească Ungaria, spune AFP. Problema este că Viktor Orban e pro-rus, susține o femeie care a fugit de drama războiului declanșat de Moscova

Cei mai mulți refugiați ucraineni vor să părăsească Ungaria, spune AFP. Problema este că Viktor Orban e pro-rus, susține o femeie care a fugit de drama războiului declanșat de Moscova
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Cei mai mulți refugiați ucraineni își doresc să părăsească Ungaria, țară al cărei lider naționalist are o poziție neutră față de războiul din Ucraina, o excepție la nivelul UE, relatează AFP, potrivit France 24.

Refugiații ucraineni îl acuză pe Viktor Orban al Ungariei că ar fi pro-rus

„Îmi place Ungaria atât de mult… dar am văzut și ce crede guvernul ungar despre noi”, a spus Kristina Novytska, pentru AFP, la un adăpost pentru refugiați administrat de un locuitor al Budapestei.

Designer vestimentar în vârstă de 39 de ani, femeia a părăsit Kievul alături de fiica ei de doi anișori la puțin timp după ce a început invazia rusă, iar acum vrea să își caute un loc de muncă într-o țară vorbitoare de limba engleză.

Deși guvernul de la Budapesta susține că acordă ajutor pentru sute de mii de refugiați, se estimează că doar 10% – 20% dintre ucraineni stau în Ungaria mai mult de o zi, spun organizațiile de profil.

Legăturile cu persoane din alte țări, limba și perspectivele de angajare sunt elemente-cheie pentru refugiații ucraineni care își aleg o destinație, au explicat organizațiile din zona ajutorului umanitar.

Pe de altă parte, mai spune AFP, poziția neutră a premierului ungar Viktor Orban în ceea ce privește războiul din Ucraina, dar și demersurile sale pentru a desființa sistemul care îi sprijină pe solicitanții de azil și pe refugiați contribuie și ele la decizia refugiaților de a părăsi Ungaria.

„Este de parcă guvernul ar vrea ca refugiații să evite în general Ungaria”, a declarat Viktoria Horvath de la Migration Aid (Ajutor pentru Migrație), care conduce un birou de asistență în centrul BOK de la Budapesta.

În multe centre, zecile de voluntari sunt copleșiți de numărul mare de refugiați.

Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 620.000 de refugiați ucraineni au intrat în Ungaria de la momentul 24 februarie, când Federația Rusă lansa invazia în Ucraina. Cu toate acestea, datele oficiale ungare arată că doar circa 20.000 au aplicat pentru „protecție temporară”, o formă care le oferă acces la sistemul sanitar local și la sistemul de asigurări sociale.

„Ucrainenii tind într-adevăr să nu se simtă confortabil aici”, a declarat Anya Yelina, o profesoară universitară de dans din Kiev, care a venit în Ungaria la începutul lui martie.

„Problema este că Orban este pro-rus și toată lumea printre refugiați vorbește constant despre asta”, a adăugat tânăra în vârstă de 25 de ani, al cărei frate a lucrat vreme de trei ani în Ungaria, dar care acum vrea și el să părăseacă țara.

Urmăriți B1TV.ro și pe