„Cel mai cunoscut vânător de naziști”, Eli Rosenbaum, va conduce echipa care va urmări penal crimele de război din Ucraina

„Cel mai cunoscut vânător de naziști”, Eli Rosenbaum, va conduce echipa care va urmări penal crimele de război din Ucraina
Foto: Captură video

Procurorul general Merrick Garland a anunțat, marți, în timpul unei călătorii neanunțate în Ucraina, echipa care va lucra pentru a identifica și a urmări penal pe oricine a comis crime de război în Ucraina, relatează CNN.

Eli Rosenbaum va fi în fruntea echipei de experți în investigații. Potrivit relatărilor, acesta este „cel mai cunoscut vânător de naziști” și împreună cu ceilalți vor investiga încălcările ale drepturilor omului și crimele de război.

Rosenbaum este un veteran al Departamentului de Justiție de 36 de ani. Anterior, a fost director al Strategiei și Politicii de Aplicare a Drepturilor Omului, a ajutat departamentul în peste 100 de cazuri să-și retragă cetățenia sau să-i expulzeze pe acuzații naziști.

Departamentul de Justiție s-a declarat profund interesat de investigarea crimelor de război din Ucraina.

„Nu există ascunzătoare pentru criminalii de război. Departamentul de Justiție al SUA va urmări orice cale de răspundere pentru cei care comit crime de război și alte atrocități în Ucraina”, a spus Garland în Ucraina. „Lucrând alături de partenerii noștri interni și internaționali, Departamentul de Justiție va fi necruțător în eforturile noastre de a trage la răspundere fiecare persoană complice la comiterea de crime de război, tortură și alte încălcări grave în timpul conflictului neprovocat din Ucraina”

Garland a mai spus că Departamentul de Justiție va trimite trei procurori pentru a consilia Ucraina, precum și țările din Europa și Orientul Mijlociu, în lupta împotriva eforturilor Rusiei de a sustrage sancțiunile globale.

Biografia „vânătorului”

Eli Rosenbaum este un american evreu, născut în 1955. S-a alăturat Biroului de Investigații Speciale în 1979, în calitate de stagiar.

A devenit cel mai cunscut vânător de naziști, fiind director al Strategiei și Politicii de Aplicare a Drepturilor Omului. În acea perioadă a anchetat 137 de cazuri, iar 107 naziști au fost deportați din State.

Pentru Rosenbaum, o carieră de vânător de naziști a fost întâmplătoare, notează CNN, iar după perioada de stagiu, se gândea la cariera în domeniul finanțelor.

Amintirile despre tatăl său, în care i-a povestit despre perioada serviciului militar, l-au determinat să urmeze această misiune.

Urmăriți B1TV.ro și pe