Cel mai mare protest din istoria post-sovietică a Belarusului: Sute de mii de oameni au cerut în stradă demisia lui Alexandr Lukașenko (VIDEO)

Cel mai mare protest din istoria post-sovietică a Belarusului: Sute de mii de oameni au cerut în stradă demisia lui Alexandr Lukașenko (VIDEO)
Foto: DPA Images / Michal Kamaryt

Sute de mii de oameni au ieșit duminică, pe străzile din Minsk, pentru a manifestaîmpotriva lui Alexandr Lukașenko, președinte încă din 1994și care a fost declarat oficial câștigător al încă unui scrutin prezidențial.Bielorușii susțin că alegerile au fost fraudate, observatorii internaționali spun că acestea nu mai sunt demult corecte, iar Uniunea Europeană a transmis că nu recunoaște rezultatele. Cel puțin doi protestatari au murit și sute au fost răniți, arată datele oficiale, dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari. Peste 7.000 de manifestanți au fost reținuți și mulți dintre cei eliberați între timp au povestit că au fost torturați cât au stat în detenție. Un motiv în plus ca statele UE să pregătească noi sancțiuni împotriva conducerii bieloruse. Între timp, Lukașenko se laudă cu sprijinul omologului său rus, Vladimir Putin.Tot în Minsk a avut loc duminică și un miting pro-Guvern. De fapt, a fost vorba despre sute de muncitori care au fost aduși cu forța să susțină regimul lui Alexandr Lukașenko.

UPDATE, 16 august, ora 23.00: Circa 200.000 de bieloruși au cerut în stradă repetarea alegerilor prezidențiale. Oamenii au purtat steagurile alb-roşii, folosite în Belarus după destrămarea URSS în 1991, informează Reuters.

„Trăiască Belarus!”, „Lukaşenko demisia!” şi ”Nu vom uita sau ierta!”, au scandat oamenii într-o atmosferă ce a părut de sărbătoare.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sursă Video: Nexta

Corespondentul Reuters a mai transmis că nu a existat prezență vizibilă a poliției.

Acesta a fost cel mai amplu protest de până acum. Manifestații împotriva lui Lukaşenko au avut loc şi în alte oraşe din ţară.

Între timp, Rusia a anunţat că i-a transmit lui AlexandrLukaşenko că e pregătită să îi ofere asistenţă militară, dacă va fi necesar.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

A opta zi de proteste în Belarus. Oamenii sunt tot mai încrezători că va veni schimbarea

Duminică, zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Minsk pentru a protesta față de rezultatul oficial al așa-ziselor alegeri prezidențiale. Alexandr Lukașenko e la putere în Belarus de 26 de ani, iar acum pare că se apropie sfârșitul regimului său. Niciodată nu a fost atât de contestat. Oamenii s-au simțit sfidați după ce Comisia Electorală Centrală a anunțat că acesta a câștigat alegerile cu 80%, când sondajele independente o arătau pe Svetlana Tikhanovskaya, principala sa rivală, ca fiind învingătoare.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sursă Video: Nexta

Mai mult, au fost șefi de secții de votare care au anunțat public că au fost obligați să mintă că Lukașenko a obținut cele mai multe voturi în secțiile lor, lucru pe care au refuzat să-l facă. Belarus era deja pe un butoi de pulbere din cauza dificultăților economice și a modului dezastruos în care autoritățile au gestionat epidemia de coronavirus.

„Ne simțim liberi pentru prima dată în viața noastră. Este un sentiment uimitor!”, a declarat Andrei.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sursă Video: Franak Viačorka

„Suntem siguri că totul se va schimba. Noi credem în victoria noastră, de aceea vom și ieși pe stradă în fiecare zi”, a susținut și Yekaterina.

Foto:Hepta – Zuma Press / David Tesinsky

Duminică este considerată o zi-cheie pentru că se împlinește fix o săptămână de la așa-zilele alegeri și pentru că Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, a făcut un apel la oameni să iasă în stradă într-un număr cât mai mare și să manifesteze pașnic.

Foto: Hepta -Viktor Tolochko

Într-o declarație comună, cei trei șefi de guvern din țările baltice au cerut Belarusului noi alegeri “libere și corecte”, cu observatori internaționali.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sursă Video: Nexta

Sute de oameni au fost aduși cu forța la un miting pro-guvernamental

Tot în Minsk a avut loc duminică și un miting pro-Guvern. De fapt, a fost vorba despre sute de muncitori care au fost aduși cu forța să susțină regimul lui Alexandr Lukașenko.

Acesta nu a avut nicio reținere să admită că oamenii nu au venit din proprie inițiativă.

„V-am chemat aici nu pentru a mă apăra pe mine. Pentru prima dată într-un sfet de secol v-am chemat pentru a vă apăra țara și independența ei”, a susținut Lukașenko.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sursă Video: Rim Gilfanov

Dialog halucinant din timpul mitingului:

Lukașenko: Vreți libertate?
Oamenii aduși cu forța: Nuuuuuu! (se aud câțiva spunând ”da”)
Lukașenko: Vreți schimbări?
Oamenii aduși cu forța: Nuuuuuu!
Lukașenko: Vreți reforme?
Oamenii aduși cu forța: Nuuuuuu!

Ambasadorul în Slovacia e de partea manifestanților

Igor Leshchenya, ambasadorul statului Belarus în Slovacia, a transmis că îi susține pe protestatari.

„Sunt alături de cei care au ieșit pe străzile orașelor din Belarus pentru a demonstra pașnic și pentru a-și face auzită vocea.

Poporul din Belarus și-a câștigat acest drept prin suferință”, a spus diplomatul într-un mesaj video, publicat de Nasha Niva media.

Foto: Hepta – Zuma Press / Celestino Arce Lavin

Reacția lui Lukașenko la imaginile cu momentul în care un protestatar e ucis

Sâmbătă s-au răspândit în online imaginile surprinse de camerele video ale jurnaliștilor cu momentul în care un protestatar pașnic este ucis de forțele de ordine. Asta a stârnit mai mult furia oamenilor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sursă Video: Sway Guevara

Nu a trecut mult timp și Alexandr Lukașenko a anunțat că a discutat la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, care i-ar fi promis că-l va ajuta să pună capăt protestelor: „Ne-am înţeles cu el. Imediat ce facem prima cerere, un ajutor complet va fi furnizat pentru asigurarea securităţii Belarusului. Când este vorba despre dimensiunea militară, avem un acord cu Rusia în cadrul Uniunii (Rusia-Belarus) şi OTCS (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă)″.

Anterior, Lukanșenko declarase că va discuta cu Putin pentru că protestele au încetat demult să mai fie doar o amenințare la adresa țării luni: „Apărarea Belarusului înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât apărarea întregii regiuni. Vom fi un exemplu pentru alții. Dacă noi nu-i ținem piept, această amenințare se va extinde”.

Alexandr Lukașenko a respins medierea externă

Miercuri, Polonia, Lituania şi Letonia au propus un plan de mediere care să prevadă crearea unui ″Consiliu naţional″. Lukașaneko, însă, a respins orice propunere.

„Fără a dori să-i ofensez pe liderii acestor republici, aş dori să le spun să-şi vadă de treabă″, a răspuns el inițiativei celor trei state.

„Nu avem nevoie de niciun guvern străin, de niciun mediator. Nu vom vinde ţara nimănui, vom fi stăpâni pe situaţie″, a dat asigurări Luakașenko, în vreme ce zeci de mii de oameni protestau în stradă.

Foto:Hepta – Zuma Press / Serg Glovny

Televiziunea de stat l-a susținut pe Lukașenko și a dat vina pe protestari. Mai mulți jurnaliști au demisionat

Sâmbătă, mii de bieloruși au ajuns cu protestul și în fața televiziunii de stat. „Spuneți oamenilor adevărul!”, au strigat ei revoltați căci, din zile întregi de proteste, aceasta nu a transmis deloc imagini.

În ziua alegerilor, presa de stat a avut grijă să difuzeze doar declarațiile susținătorilor lui Lukașenko, iar apoi, în loc să transmită obiectiv evoluția situației din stradă, a prezentat doar urmările confruntărilor dintre forțele de ordine și manifestanți, a dat vina pe protestatari și a făcut apel la oameni să nu iasă pe străzi.

Foto: Hepta – Zuma Press / David Tesinsky

Ajunși pe culmile disperării, mai mulți dintre jurnaliști și-au prezentat demisiile. Tatiana Borodkina, realizatoarea unei emisiuni, s-a refugiat cu familia în Ucraina: „Mi-au spus să nu cumva să mă apuc să vorbesc, pentru că a doua zi nu voi mai avea copii”.

În jur de 100 de angajați ai televiziunii s-au alăturat protestatarilor și au spus că au de gând să intre în grevă începând de luni.

Foto: Hepta – Zuma Press / Cezary Kowalski

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său