China acuză SUA că este „inițiatoarea și principala instigatoare” a crizei din Ucraina: „Obiectivul lor final este să epuizeze și să zdrobească Rusia cu un război prelungit și ciomagul de sancțiuni”

China acuză SUA că este „inițiatoarea și principala instigatoare” a crizei din Ucraina: „Obiectivul lor final este să epuizeze și să zdrobească Rusia cu un război prelungit și ciomagul de sancțiuni”
Ambasadorul Chinei la Moscova, Zhang Hanhui. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Maksim Blinov

China susține că Washingtonul este „inițiatorul și principalul instigator” al crizei ucrainene, conform declarațiilor făcute de ambasadorul chinez la Moscova, Zhang Hanhui, într-un interviu pentru agenția rusă de presă TASS, transmite Reuters.

SUA, acuzată de China că este „inițiatoarea și principala instigatoare” a crizei din Ucraina

În interviul pentru presa rusă de stat, ambasadorul chinez a acuzat Washingtonul că a împins Rusia cu spatele la zid prin extinderea repetată a NATO și prin sprijinirea forțelor care caută să alinieze Ucraina mai degrabă la UE decât la Moscova.

„Ca inițiator și principal instigator al crizei ucrainene, Washingtonul, deși impune Rusiei sancțiuni cuprinzătoare fără precedent, continuă să furnizeze Ucrainei arme și echipamente militare”, a declarat Zhang Hanhui, potrivit TASS.

„Obiectivul lor final este să epuizeze și să zdrobească Rusia cu un război prelungit și ciomagul de sancțiuni”, a continuat șeful misiunii diplomatice chineze de la Moscova.

Declarațiile ambasadorului chinez au fost similare cu justificările invocate de Rusia pentru invadarea Ucrainei, o ofensivă militară care a produs mii de morți și a devastat orașe întregi, forțând un sfert din populația țării să își părăsească locuințele.

Președintele rus Vladimir Putin a călătorit în martie la Beijing pentru a se întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping, într-un moment în care tancurile rusești erau comasate la frontierele ucrainene, iar cei doi șefi de stat au căzut de acord asupra unui parteneriat „fără limite”, superior oricărei alianțe din perioada Războiului Rece.

În același interviu, Zhang a spus că relațiile sino-ruse au intrat „în cea mai bună perioadă din istorie”, fiind „caracterizate de cel mai înalt nivel de încredere reciprocă, cel mai înalt grad de interacțiune și cea mai mare importanță strategică”.

El a criticat vizita efectuată săptămâna trecută la Taipei de președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și a acuzat SUA că încearcă să aplice aceleași tactici în Ucraina și Taiwan pentru „a reînvia o mentalitate din Războiul Rece, a limita China și Rusia și a provoca rivalități și confruntări între mari puteri”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)