China ar putea trimite 1 milion de doze de vaccin anti-COVID în Ungaria

China ar putea trimite 1 milion de doze de vaccin anti-COVID în Ungaria
Foto: Hepta - Zuma Press / Pavlo Gonchar

Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, a declarat că Ungaria ar putea primi până la un milion de doze de vaccin împotriva coronavirusului din China.

Ungaria ar putea primi 1 milion de doze de vaccin anti-COVID din China

„Ungaria este în contact cu toate cele trei companii chineze care dezvoltă vaccinuri, iar acestea vor trimite în curând documentaţia pe baza căreia autorităţile ungare pot decide dacă permit utilizarea produsului împotriva coronavirusului. Dacă testele de laborator din Ungaria vor fi pozitive, în următoarele luni ar putea sosi între 500.000 şi un milion de doze”, a precizat Szijjarto.

Ungaria fusese deja avertizată de către Comisia Europeană că administrarea vaccinului rusesc anti-coronavirus, Sputnik V, pe care autoritățile intenționează să-l folosească în tratarea virusului generează o serie de riscuri, scrie Reuters.

Ungaria, avertizată de Comisia Europeană asupra folosirii vaccinului rusesc anti-COVID

Ministrul maghiar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, a anunțat că Ungaria a importat mai multe doze de vaccin Sputnik V, devenind astfel primul stat din Uniunea Europeană (UE) care va utiliza vaccinul rusesc, transmiteLe Monde.

„Experţii ungari vor avea ocazia să studieze vaccinul în următoarea perioadă şi să ia o decizie bine-fundamentată privind potenţiala utilizare şi aprobare”, a declarat acesta.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a avertizat Guvernul de la Budapesta în privinţa utilizării unui vaccin neautorizat în spaţiul comunitar, pe motiv că acesta poate genera o serie de riscuri. Înainte de a fi produs sau utilizat în orice stat membru UE, vaccinul Sputnik V trebuie autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului.

„Întrebarea este dacă un stat membru UE ar vrea să le administreze cetăţenilor un vaccin care nu a fost revizuit de Agenţia Europeană a Medicamentului. Aici se întâlnesc procedura de autorizare şi încrederea în vaccin. Dacă cetăţenii noştri încep să emită dubii privind siguranţa unui vaccin, dacă nu va trece prin evaluări ştiinţifice riguroase pentru dovedirea siguranţei şi eficienţei, va fi mult mai greu să vaccinăm o proporţie suficientă a populaţiei”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Reamintim faptul că Viktor Orban, care întreține relații cordiale cu Vladimir Putin, a cumpărat vaccinul rusesc, Sputnik-V, fără să aibă avizul Agenției europene pentru medicamente. Astfel, șeful executiviului riscă să deterioreze și mai mult relațiile Ungariei cu UE după decizia luată.

„În privința dubiilor exprimate de anumiți experți în privința legalității acestui import fără acordul Agenției Europene pentru Medicamente, prim-ministrul a invocat libertatea cetățenilor maghiari “de a decide în ce vaccin au mai multă încredere”, fie că este “abordarea probusiness a unei companii americane sau vaccinul de stat rusesc sau chinez”, a declarat primul ministru ungar.

Potrivit autorităților rusești, Sputnik V are o eficienţă de 92% contra virusului SARS-CoV-2.