China, reacție nervoasă după ce Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan: „Cine se joacă cu focul va pieri din cauza lui” / Oficialii americani: „Lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație”

China, reacție nervoasă după ce Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan: „Cine se joacă cu focul va pieri din cauza lui” / Oficialii americani: „Lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație”
În contextul vizitei sale în Taiwan, care a stârnit mânia Chinei, Nancy Pelosi a vorbit despre alegerea în fața căreia se află lumea - democrație sau autocrație. Foto: Hepta - Zuma Press / Michael Reynolds - Pool via CNP

Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților din SUA, a sfidat amenințările Chinei și a ajuns în Taiwan. „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, a amenințat, în acest context, Ministerul chinez de Externe. În schimb, Pelosi și ceilalți oficiali americani care o însoțesc au transmis un mesaj despre alegerea pe care trebuie s-o facă lumea: democrație sau autocrație.

Reacția Chinei la vizita lui Pelosi în Taiwan: Amenințări, amenință, amenințări

Ministerul chinez de Externe a transmis că vizita oficialului american la Taipei „încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei” și „subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan”.

Acesta a insistat că „nu există decât o singură China în lume și Taiwan e o parte inalienabilă a teritoriului Chinei”.

MAE chinez a mai susținut că vizita reprezintă o „provocare politică majoră” din partea liderilor americani: „Aceste mișcări, precum jocul cu focul, sunt extrem de periculoase. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”.

Ministerul a mai transmis că Beijingul va lua toate măsurile necesare pentru a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei.

Între timp, China a anunțat și „importante” exerciții militare, cu muniție reală, în jurul Taiwanului.

Pelosi: Lumea e în fața unei alegeri – democrație sau autocrație

De cealaltă parte, Nency Pelosi și delegația din Congresul SUA care o însoțește au emis o declarație comună în care au vorbit despre „angajamentul neclintit al

Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan”, scrie presa internațională.

Ei au precizat că vor discuta cu liderii de la Taipei despre interesele lor comune și promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise.

„Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan e acum mai importantă ca oricând, căci lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație”, se mai arată în declarație.

Urmăriți B1TV.ro și pe