China va ajunge probabil la un stoc de 1.500 de focoase nucleare până în 2035 dacă va continua să le construiască în ritmul actual, arată un raport prezentat marți de Pentagon, potrivit Reuters.
Bilanțul reliefează îngrijorările tot mai mari ale Statelor Unite în ceea ce privește intențiile Chinei de extindere a arsenalului nuclear, cu toate că proiecțiile nu sugerează că Beijingul ar accelera ritmul de dezvoltare a focoaselor.
„Au o creștere rapidă, care este cam prea substanțială pentru a fi ținută sub preș”, a declarat un oficial din sectorul apărării SUA, într-o briefing de presă referitoare la raportul anual al Pentagonului cu privire la armata Chinei.
Raportul, care acoperă în principal activitățile din 2021, spune despre China că are în prezent un stoc nuclear de peste 400 de focoase.
Proiecțiile Pentagonului privind arsenalul nuclear chinez de 1.000 de focoase până în 2023 rămân neschimbate, a precizat oficialul, menționând că proiecția pentru 2035 s-a bazat pe același ritm de extindere.
China spune că arsenalul său este depășit de cel al SUA și de cel al Rusiei și că este gata de dialog, însă numai dacă Washingtonul își reduce stocul nuclear la nivelul Beijingului.
SUA deține un stoc de circa 3.700 de focoase nucleare, dintre care au fost desfășurate aproximativ 1.740, potrivit Institutului de Cecetare privind Pacea Internațională de la Stockholm.
La Congresul Partidului Comunist din octombrie, președintele chinez Xi Jinping spunea că Beijingul își va întări descurajarea strategică, un termen folosit adesea pentru a descrie armamentul nuclear.
În același raport se vorbește și despre presiunea tot mai mare pe care o exercită Beijingul asupra Taiwanului, o insulă autoguvernată pe care China o vede drept provincia sa separatistă.
Pe de altă parte, oficialul SUA susține că Washingtonul nu vede o invazie chineză în Taiwan ca fiind iminentă.