Cine a fost activistul rus și criticul lui Putin, Alexei Navalnîi

Cine a fost activistul rus și criticul lui Putin, Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi a fost declarat vinovat de fraudă pe scară largă de către Tribunalul Lefortovo din Moscova. februarie 2022 / Foto: Captură video The Guardian

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare, a anunțat serviciul penitenciar al țării, ceea ce ar putea fi văzut drept un asasinat politic atribuit lui Vladimir Putin.

Kremlinul a spus că nu are informații despre cauza morții

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, unul dintre cei mai vizibili și persistenti critici ai lui Putin, era ținut într-o închisoare la aproximativ 40 de mile nord de Cercul Polar, unde fusese condamnat la 19 ani de închisoare sub un „regim special”. Într-un videoclip de la închisoare în ianuarie, el părea slăbit și cu capul ras.


La începutul lunii decembrie, el a dispărut dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, unde ispășea o pedeapsă de 30 de ani pentru acuzații de extremism și fraudă pe care le-a numit răzbunare politică pentru conducerea opoziției anti-Kremlin din anii 2010. Nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin.

Fost politician naționalist, Navalnîi a contribuit la stimularea protestelor din Rusia din 2011-2012, făcând campanie împotriva fraudei electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul apropiat al lui Putin și împărtășind constatările în videoclipuri care au strâns sute de milioane de vizualizări.

Ghimpele din coasta Kremlinului

Punctul maxim al carierei sale politice a venit în 2013, când a câștigat 27% din voturi într-un concurs pentru alegerile din Moscova pe care puțini le credeau libere sau corecte.

El a rămas ani de zile perceput drept un ghimpe în coasta Kremlinului, vorbind despre un palat construit la Marea Neagră pentru uzul personal al lui Putin, conace și iahturi folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev și o lucrătoare sexuală care lega un înalt oficial al politicii externe cu un cunoscut oligarh.

În 2020, Navalnîi a intrat în comă după suspectarea unei otrăviri cu novichok de către serviciul de securitate rus al FSB și a fost dus în Germania pentru tratament.

El și-a revenit și s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost arestat sub acuzația de încălcare a eliberării condiționate și condamnat la mai multe pedepse de închisoare, în total peste 30 de ani după gratii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește
16:23 - Silviu Coșa (PNL): Ceea ce contează este programul de guvernare, astfel încât să reușim să redăm încredere românilor în partidele politice și în politicieni. La fel de mult contează să fie o echipă de guvernare puternică (VIDEO)
16:22 - Claudiu Manta (PSD): „Nu a fost o discuție și nu cred că este foarte important numele celui sau celei care va fi prim-ministru sau ministru” (VIDEO)
16:08 - Iulian Fota: Noi încă suntem într-o criză majoră de securitate națională, dar partidele noastre nu pun acest lucru în centrul preocupărilor lor. Platforma asta proeuropeană nu gândește ca un european (VIDEO)
16:08 - Cântăreața Dana Coteanu va rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Sentința nu este definitivă
16:02 - Vlad Gheorghe, despre „10 august”: Dosarul „mineriadei” generației noastre se îndreaptă mult mai repede către prescripție decât dosarul original al Mineriadei. O să ajungă pe masa CEDO (VIDEO)
16:00 - Noile tendințe în designul mânerelor de mobilă