Cine a fost Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit ucis în Turcia

Cine a fost Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit ucis în Turcia

Primul termen al procesului cu privire la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khasoggi a avut loc vineri, la Istanbul. În acest moment, sunt puși sub acuzare 20 de cetățeni saudiți, judecați în lipsă.

Procesul a început la aproape doi ani de la asasinatul jurnalistului saudit. Acesta a murit la vârsta de 59 de ani, în incinta Consulatului Arabiei Saudite la Instanbul, în data de 2 octombrie 2018, după ce a intrat în clădire în vederea obținerii mai multor documente, pentru a se căsători. Trupul său a fost dezmembrat, iar rămășițelenu i-au fost găsite.

Procurorii din Turcia au pus în luna martie 20 de cetățeni saudiți sub acuzare, dintre care fac parte și doi foști consilieri ai prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman. Ahmed al-Assiri este acuzat de organizarea unui grup infracțional și de punerea la cale a asasinării jurnalistului, care a realizat o serie de materiale prin care a criticat autoritățile saudite. De asemenea, fostul consilier Saud al-Qahtani este acuzat de instigare și organizarea asasinatului. Restul suspecților sunt ofițeri de informații saudiți.

Procurorul general cere pedepse în circumstanţe agravante cu închisoarea pe viaţă pentru toţi, cea mai dură sancţiune în Turcia de la abolirea pedepsei cu moartea, în anul 2002.

Încercări de mușamalizareîn urma asasinării jurnalistului saudit

În urma asasinatului, relațiile diplomatice dintre Turcia și Arabia Saudită s-au deteriorat puternic. Președintele turc, Recep Erdogan, îl cunoștea personal pe jurnalist și a declarat că asasinatul a fost făcut la comandă, de la cel mai înalt nivel.

Oficialii de la Istanbul au afirmat că Jamal a fost torturat și ucis în consulat, iar mai apoi, transportat la reședința consulului general, pentru a fi dezmembrat.

Inițial, guvernul Arabiei Saudite a negat moartea jurnalistului. La 18 zile de la data morții, guvernul saudit a anunțat că Jamal Khashoggi a murit de fapt în urma unei altercații cu angajații consulatului.

Cine a fost Jamal Khashoggi, jurnalistul din Arabia Saudită ucis în Turcia

Jamal Khashoggi avea o experiență de 30 de ani în presă, cunoscut în special pentru prezentarea evenimentelor tensionate din Afganistan, Algeria, Kuweit, Orientul Mijlociu, în anii ’90.Acesta l-a intervievat de mai multe ori pe Osama bin Laden, înainte de a deveni liderul grupării teroriste al-Qaida.

Jurnalistul a studiat administrarea afacerilor în Indiana, Statele Unite. În anii ’80 a revenit în țara natală, unde a lucrat ca reporter pentru ziarele regionale. În 2017, s-a mutat în Statele Unite, unde a început să lucreze pentru The Washington Post, pentru care a realizat mai multe editoriale, prin care a criticat politica prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman și a tatălui său, regele Salman.

Jamal Khashoggi urma să se căsătorească cu o femeie turcă, Hatice Cengiz, care îl aștepta în afara consulatului.

Urmăriți B1TV.ro și pe