Cine este Marine Le Pen, avocata din Franța cu care se compară Diana Șoșoacă

Cine este Marine Le Pen, avocata din Franța cu care se compară Diana Șoșoacă
Hepta - Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA

Senatoarea independentă, Diana Șoșoacă, a anunțat că și-a făcut propriul partid și s-a comparat chiar cu Marine Le Pen, lidera extremei drepte din Franța. Mai mult, Șoșoacă a spus chiar că îi este superioară pentru că „pe mine nu mă lasă nimeni fără replică”, a precizat aceasta. Cine este mai exact Marine Le Pen și care a fost parcursul ei politic?

Cine este Marine Le Pen

Marion Anne Perrine „Marine” Le Pen este un politician și avocat francez care este președinte al Adunării Național (anterior Frontul Național) din 2011. Această formațiune este simbolul extremei drepte în Franța, un partid care a crescut în ultimii ani în urma discursului antiimigrație.

Între anii 1992 și 1998 a fost avocată, iar în 1998 fost aleasă în calitate de consilier regional. În perioada 2008–2011 a activat în calitate de consilier municipal în Hénin-Beaumont. Din 2004 este membru al Parlamentului European din partea Franței.

A participat în campania prezidențială din 2012, plasându-se pe locul al treilea cu peste 6 milioane de voturi (17,90%).

Le Pen a fost clasată de către Time 100 printre cei mai influenți oameni din lume în 2011 și 2015, iar în 2016 ea fost cotată ca fiind cel mai influent deputat în Parlamentul European după președintele Parlamentului European Martin Schulz. La alegerile din 2017, a candidat pentru președinția Franței și a ajuns în turul al doilea, în care a fost învinsă de Emmanuel Macron.

Marine Le Pen l-ar învinge pe Macron în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța

Marine Le Pen, liderul Adunării Naționale (RN), formațiune de extremă dreaptă, l-ar învinge peEmmanuel Macron, actualul președinte al Franței, în primul tur al alegerilor prezidențiale, dacă scrutinul ar avea loc acum, arată un sondaj Harris Interactive comandat de CommStrat și citat de cotidianul L’Opinion. Le Pen ar obține 26-27% din voturi, iar Macron 24-25%, în funcție de cine vor fi ceilalți contracandidați.

La alegerile prezidențiale din 2017,Emmanuel Macrona câștigat 24% în primul tur, iar principala sa contracandidată 21,3%. În turul al doilea, el a obținut 66,1%, iar ea 33,9%, aminteșteBFMTV.

Același sondaj mai arată că Xavier Bertrand ar obține în primul tur 16%, Valerie Pecresse – 11%, Anna Hidalgo – 6 – 7%, iar Armaud Montebourg – 5% dintre voturile valabil exprimate.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 – 20 ianuarie, pe un eșantion reprezentativ de 1.403 persoane. Marja de eroare e de 1,4 – 3,1%.