Cine este Mullahul Hebtullah Akhund, liderul suprem al talibanilor

Cine este Mullahul Hebtullah Akhund, liderul suprem al talibanilor
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Str

Liderul suprem al Emiratului islamic al Afganistanului , Mullahul Hebtullah Akhund, va transmite luni, 30 august, un mesaj public, după ce a sosit duminică dintr-un loc necunoscut din provincia Kandahar, transmite agenția de presă afgană Khaama Press, citată de Hotnews.

​Mullahul Hebtullah Akhund (sau Hibatullah Akhundzada) a devenit comandantul suprem al talibanilor în luna mai 2016, după ce fostul lider Mullahul Mansoor a fost ucis într-un atac american cu drone, în timp ce călătorea într-un convoi auto, informează Outlookindia.com.

El a ocupat și funcția de lider al Curților Sharia, având astfel ultimul cuvânt atunci când era vorba de interpretarea legii Sharia. Are 60 de ani în prezent, este paștun și face parte din tribul Noorzai.

Mullahul Hebtullah Akhund, liderul suprem al talibanilor, a sosit la Kabul

Mullahul Hebtullah Akhund a ajuns la Kabul duminică, 29 august, dintr-un loc necunoscut din provincia Kandahar. Acesta s-ar fi întâlnit cu liderii din provincia Kandahar.

Se așteaptă ca negocierile cu privire la viitorul guvern din Afganistan să fie accelerate după sosirea liderului suprem la Kabul. Anterior, ministrul interimar al informației și culturii și purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a spus că guvernul se va forma în următoarele două săptămâni.

Au existat două tentative de asasinare a lui Akhund. Una dintre ele a avut loc în Quetta în 2012, când, în timpul uneia din prelegerile sale, un bărbat a îndreptat un pistol către Mawlawi Haibatullah , dar pistolulul nu s-a descărcat.

A doua tentativă a avut loc în 2019, când o bombă a explodatîntr-o moschee din provincia Balochistan din Pakistan, ucigându-i pe fratele și pe tatăl lui Akhund, actualul lider taliban scăpând fără să fie rănit.

Tags: