Cine este primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război de procurorii Ucrainei

Cine este primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război de procurorii Ucrainei
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Victor Berzkin

Trei prizonieri de război ruși acuzați că au atacat sau omorât civili și un soldat care ar fi ucis un bărbat înainte să îi violeze soția sunt pe cale să devină protagoniștii primelor procese pentru crime de război ce ar fi fost comise în actualul conflict din Ucraina, a dezvăluit procurorul general ucrainean, potrivit The Guardian.

Parchetul general al Ucrainei, condus de Iryna Venediktova, a consemnat peste 10.700 de crime de la începutul războiului, iar câteva dintre acestea sunt gata să fie trimise în judecată.

Primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război de procurorii Ucrainei este Vadim Shysimarin (21 de ani)

Vadim Shysimarin (21 de ani), comandantul Diviziei de Tancuri Kantemirovskaya a armatei ruse, care în prezent se află în custodia autorităților ucrainene, a fost trimis în judecată primul, fiind acuzat că a ucis un bărbat în vârstă de 68 de ani.

Procurorii ucraineni spun că sergentul rus ar fi comis crima pe 18 februarie, în satul Chupakhivka din regiunea Sumy. El este acuzat că a condus o mașină furată în care se mai aflau alți patru soldați ruși, alături de care fugea de luptătorii ucraineni, și că a împușcat mortal un om care mergea pe bicicletă și vorbea la telefon.

I s-a ordonat „să ucidă un civil astfel încât acesta să nu îi raporteze la apărătorii ucraineni”, susțin procurorii ucraineni.

Presupusa crimă ar fi avut loc în apropiere de domiciliul victimei și ar fi fost săvârșită cu un AK-74. Cazul a fost depus la o instanță penală chiar în această săptămână.

„El este aici (în Ucraina), îl avem”, a declarat Venediktova, din sediul său extrem de fortificat de la Kiev.

„Procurorii și anchetatorii SBU (serviciul secret ucrainean, n.r.) au adunat suficiente probe cu privire la implicarea sa în încălcarea legilor și cutumelor războiului, combinată cu o crimă premeditată. Pentru aceste acțiuni, el riscă 10 până la 15 ani de închisoare sau închisoare pe viață”, a adăugat un purtător de cuvânt din Parchetul general al Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe