Circa 20 de oameni de știință solicită să fie luată serios în calcul ipoteza ca un accident de laborator să fie la originea pandemiei de coronavirus

Circa 20 de oameni de știință solicită să fie luată serios în calcul ipoteza ca un accident de laborator să fie la originea pandemiei de coronavirus
Foto: Hepta - Zuma Press / Shepherd Zhou/Featurechina

Circa 20 de oameni de știință au semnat o scrisoare, publicată în revista americană Science, în care solicită să fie luată serios în calcul ipoteza ca un accident de laborator să fie la originea pandemiei de coronavirus, informează Le Monde. Semnatarii scrisorii dau vina pe Institutul de Virusologie din Wuhan, China. Ei mai acuză Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) că a greșit renunțând la această ipoteză.

De altfel, asupra lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, planează mai multe acuzații, inclusiv faptul că a acționat în favoarea președintelui chinez Xi Jinging și a Chinei, țară din care s-a declanșat pandemia.

Printre semnatarii scrisorii se numără microbiologul Ralph Baric, unul dintre cei mai buni specialişti mondiali în coronavirusuri, care a și colaborat cu Institutul Wuhan. Au mai semnat scrisoarea microbiologul David Relman de la Universitatea Stanford și virusologul Jesse Bloom de la Universitatea din Washington.

Circa 20 de cercetători cer anchetă obiectivă asupra originii coronavirusului

În luna mai a anului trecut, o echipă a OMS a estimat ca fiind „probabilă sau foarte probabilă”, ipoteza unui „incident zoonotic”, în detrimentul unui incident uman, văzut ca fiind „extrem de puţin probabil”, însă „fără ca vreo concluzie să favorizeze clar ipoteza unei răspândiri naturale sau a unui accident de laborator”, notează cercetătorii. Concluzia, precizează ei, a fost trasă de partea chineză a echipei OMS.

Cercetătorii au publicat scrisoarea la câteva ore după dezvăluirea pe Twitter a trei lucrări universitare, realizate în perioada 2014 – 2019, la Institutul de Virusologie din Wuhan. Acestea au fost publicate pe contul anonim al unui cercetător, fiind până acum ținute în arhive, deși conțineau informații importante.

Lucrările dezvăluie incorenţe cu datele furnizate la începutul pandemiei de Institutul de Virusologie din Wuhan despre numărul și natura coronavirusurilor conservate în laborator, precum și despre experimentele efectuate cu acestea.

În acest context, semnatarii scrisorii îndeamnă la o anchetă „transparentă şi obiectivă”, care să nu favorizeze vreuna dintre ipoteze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:12 - Explozii în centrul Kievului. Medicii și salvatorii s-au deplasat la fața locului
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev