Circa 20 de oameni de știință solicită să fie luată serios în calcul ipoteza ca un accident de laborator să fie la originea pandemiei de coronavirus

Circa 20 de oameni de știință solicită să fie luată serios în calcul ipoteza ca un accident de laborator să fie la originea pandemiei de coronavirus
Foto: Hepta - Zuma Press / Shepherd Zhou/Featurechina

Circa 20 de oameni de știință au semnat o scrisoare, publicată în revista americană Science, în care solicită să fie luată serios în calcul ipoteza ca un accident de laborator să fie la originea pandemiei de coronavirus, informează Le Monde. Semnatarii scrisorii dau vina pe Institutul de Virusologie din Wuhan, China. Ei mai acuză Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) că a greșit renunțând la această ipoteză.

De altfel, asupra lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, planează mai multe acuzații, inclusiv faptul că a acționat în favoarea președintelui chinez Xi Jinging și a Chinei, țară din care s-a declanșat pandemia.

Printre semnatarii scrisorii se numără microbiologul Ralph Baric, unul dintre cei mai buni specialişti mondiali în coronavirusuri, care a și colaborat cu Institutul Wuhan. Au mai semnat scrisoarea microbiologul David Relman de la Universitatea Stanford și virusologul Jesse Bloom de la Universitatea din Washington.

Circa 20 de cercetători cer anchetă obiectivă asupra originii coronavirusului

În luna mai a anului trecut, o echipă a OMS a estimat ca fiind „probabilă sau foarte probabilă”, ipoteza unui „incident zoonotic”, în detrimentul unui incident uman, văzut ca fiind „extrem de puţin probabil”, însă „fără ca vreo concluzie să favorizeze clar ipoteza unei răspândiri naturale sau a unui accident de laborator”, notează cercetătorii. Concluzia, precizează ei, a fost trasă de partea chineză a echipei OMS.

Cercetătorii au publicat scrisoarea la câteva ore după dezvăluirea pe Twitter a trei lucrări universitare, realizate în perioada 2014 – 2019, la Institutul de Virusologie din Wuhan. Acestea au fost publicate pe contul anonim al unui cercetător, fiind până acum ținute în arhive, deși conțineau informații importante.

Lucrările dezvăluie incorenţe cu datele furnizate la începutul pandemiei de Institutul de Virusologie din Wuhan despre numărul și natura coronavirusurilor conservate în laborator, precum și despre experimentele efectuate cu acestea.

În acest context, semnatarii scrisorii îndeamnă la o anchetă „transparentă şi obiectivă”, care să nu favorizeze vreuna dintre ipoteze.

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)