Comisia de anchetă privind atacul de la Capitoliu, dominată de democrați, a prezentat raportul final și recomandă să i se interzică lui Donald Trump să candideze în 2024

Comisia de anchetă privind atacul de la Capitoliu, dominată de democrați, a prezentat raportul final și recomandă să i se interzică lui Donald Trump să candideze în 2024
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Comisia de anchetă privind atacul de la Capitoliul SUA a prezentat raportul său final, joi seară, și îl acuză pe fostul președinte american Donald Trump că a jucat un rol-cheie în motivarea protestelor din 6 ianuarie 2021, transmite Fox News.

Comisia de anchetă privind atacul de la Capitoliu a prezentat raportul final

Raportul final a venit la capătul a 18 luni de investigație și detaliază cele descoperite de comisie în legătură cu protestele de la Capitoliul SUA.

„Cauza centrală a 6 ianuarie a fost un om, fostul președinte Donald Trump, pe care l-au urmat mulți alții. Niciunul dintre evenimentele din 6 ianuarie nu s-ar fi întâmplat fără el”, susține comisia.

În cele 814 pagini, membrii comisiei – șapte democrați și doi republicani – au inclus interviuri cu peste 1.000 de martori, informații obținute din milioane de pagini și conținutul a 10 audieri publice.

Totodată, comisia dominată de democrați a recomandat Departamentului de Justiție să îl urmărească penal pe fostul președinte al Statelor Unite. Donald Trump este acuzat de congresmenii în cauză de obstrucționarea unei proceduri oficiale a Congresului, conspirație pentru fraudarea guvernului federal, declarații false și incitarea, asistarea sau facilitarea unei insurecții.

Demersul comisiei pe lângă Departamentul de Justiție nu are valoare juridică, iar decizia finală în legătură cu o eventuală anchetă penală le aparține procurorului general Merrick Garland și Departamentului de Justiție.

„Fiecare Președinte din istoria noastră a apărat transferul ordonat al autorității, cu excepția unuia. 6 ianuarie 2021 a fost pentru dată când un Președinte American și-a refuzat datoria Constituțională de a transfera puterea în mod pașnic către următorul”, a scris vicepreședinta comisiei, Liz Cheney, o republicană anti-Trump.

Nu în ultimul rând, comisia a recomandat să i se interzică lui Donald Trump să candideze la alegerile prezidențiale din 2024.

Fostul președinte a avut și el o reacție, spunând că raportul a eșuat în a arăta motivul pentru care se adunaseră protestatarii la Capitoliu. Donald Trump a reclamat o „vânătoare de vrăjitoare”.

„Raportul extrem de partizan (…) nu menționează în mod intenționat eșecul lui Pelosi de a ține seama de recomandarea mea ca trupele să fie folosite în D.C., nu arată cuvintele «Pașnic și Patriotic» pe care le-am folosit și nu analizează motivul pentru protest, Frauda Electorală”, a scris Donald Trump pe Truth Social.

Urmăriți B1TV.ro și pe