Comisia Europeană vrea să faciliteze confiscarea averilor oligarhilor ruşi. Ce se va întâmpla cu banii confiscați

Comisia Europeană vrea să faciliteze confiscarea averilor oligarhilor ruşi. Ce se va întâmpla cu banii confiscați

Comisia Europeană a prezentat miercuri mai multe propuneri prin care vrea să faciliteze confiscarea averilor oligarhilor ruşi. Banii confiscaţi vor fi folosiți pentru a ajuta Ucraina, a specificat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, în cadrul unei conferinţe de presă.

Bruxelles vrea să faciliteze confiscarea averilor oligarhilor ruși

Potrivit unui proiect de directivă, ar fi posibilă o confiscare a averilor în cazul indivizilor şi al entităţilor care nu respectă măsurile impuse de UE, respectiv a celor care se alătură în acțiuni infracţionale, conform France Presse, citată de Agerpres.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders a declarat că „Banii astfel confiscaţi vor fi adunați într-un fond comun pentru a ajuta Ucraina”.

În Uniunea Europeană, au fost blocate sume în valoare de 10 miliarde de euro ale persoanelor sancţionate. De asemenea, tranzacţii în valoare de  200 de miliarde de euro au fost înghețate, a mai adăugat acesta.

În plus, Bruxelles a propus ca încălcarea sancţiunilor să fie adăugată pe lista infracţiunilor, în ceea ce privește unificarea răspunsului penal al Celor 27 , respectiv pentru a ajuta la urmărirea în justiţie.

Lichidarea averilor ruse sunt cerute de Ucraina, în vederea finanţării reconstrucţiei după război a ţării, conform Digi24.ro.

Mai multe state membre UE consideră încălcarea sancţiunilor drept infracţiune penală, mai scriu sursele citate, iar alte 13 state membre, ea este considerată infracţiune sau contravenţie. Astfel că,  în ceea ce privește pedepsele cu închisoare sau amendă, sunt diferite de la o țară la alta.

UE vrea să folosească activele oligarhilor ruși pentru reconstrucția Ucrainei

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană vrea să folosească activele înghețate ale oligarhilor ruși ca scop pentru  reconstrucția Ucrainei după război, conform Reuters.

Comisia a propus miercuri un împrumut în valoare de 9 miliarde de euro pentru Ucraina ca sprijin pentru ca țara să funcționeze în timpul războiului provocat de armata rusă.

Președintele Comisiei Europene a anunțat că „Avocații noștri lucrează intens la găsirea unor posibile modalități de folosire a activelor înghețate ale oligarhilor pentru reconstrucția Ucrainei. Cred că și Rusia ar trebui să aibă o contribuție”, conform postului german de televiziune ZDF.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră