Una din patru femei din SUA se întorc la muncă în mai puțin de 10 zile după naștere: Concediul de maternitate NU e garantat de stat, iar companii precum Twitter sau Facebook oferă în medie doar 20 de săptămâni concediu maternal plătit

Una din patru femei din SUA se întorc la muncă în mai puțin de 10 zile după naștere: Concediul de maternitate NU e garantat de stat, iar companii precum Twitter sau Facebook oferă în medie doar 20 de săptămâni concediu maternal plătit
Foto: Pixabay

Subiectul concediului de maternitate este unul care generează dezbateri aprinse în Statele Unite cu mai puțin de un an rămas până la alegerile prezidențiale. Dacă la noi statul oferă până la 2 ani de concediu de maternitate plătit, în Statele Unite nu există nicio lege care să stipuleze un concediu de maternitate minim garantat de stat.

Astfel, companiile mici nu au niciun fel de obligațiuni la acest capitol, în timp ce firmele mari care trec și de 1.000 de angajați sunt obligate să ofere 12 săptămâni de concediu de maternitate din cont propriu. Desigur, cei care devin părinți au obținuea de a stat acasă până la 3 luni, dar fără plată, ceea ce este foarte dificil pentru tinerele familii la început de drum.

Una din patru femei se întorc la muncă în mai puțin de 10 zile după naștere, dar după mulți ani lipsiți de orice măsură, o reformă privind concediul de maternitate capătă din ce în ce mai multă atenție politică, scrie The Guardian.

Statele Unite este una din cele doar trei țări la nivel mondial care nu are implementat concediul de maternitate plătit. Celelalte două sunt Insulele Marshall și Papua Noua Guinee.

România este țara cu una din cele mai bune condiții pentru părinți pentru că oferă aproape 2 ani pentru viitoarele mame de concediu maternal în care primesc și indemnizație. De asemenea, Estonia are un regim foarte permisiv cu 85 de săptămâni de concediu complet pierdut (circa 19 luni). Dintre țările puternic dezvoltate putem sublinia cazul Regatului Unit unde se prevăd 12 săptămâni de concediu maternal complet plătit.

Sursa: VOX

După mulți ani în care discuțiile au fost complet blocate, acum în Statele Unite lucrurile au început să se miște. Opt state și Districtul Washington au realizat legi privind concediul pentru familie, patru dintre ele fiind deja aprobate.

Dacă majoritatea candidaților democrați tratează cu mare atenție subiectul introducerii de concediu de maternitate, după mult timp și republicanii sunt activi pe subiect. De exemplu, președintele Donald Trump a cerut introducerea de fonduri în buget pentru concediu de maternitate de șase săptămâni.

Singura prevedere aproape de această noțiune este o lege introdusă în 1993 de Bill Clinton prin care anumiți angajați sub criterii stricte pot lua concediu neplătit de până la 12 săptămâni pentru naștere, adopție, probleme de sănătate sau să aibă grijă de o rudă bolnavă.

Cu toate acestea, mariile companii au introdus în contractele angajații beneficii importante care le asigură acestora condiții optime pentru a putea începe o familie. Cea mai generoasă dintre acestea este Netflix care le oferă un an de concediu plătit mamele. Într-un clasament din 2018 realizat de Vox.com se mai află Microsoft și Airbnb (ambele cu 22), și Twitter cu Amazon (cu câte 20).

În ceea ce privește companiile din domeniul tech media de săptâmâni de concediu plătit este de 18.

Cu toate acestea, există și companii care oferă beneficii pentru ca femeile să nu rămână însărcinată. De exemplu, Snap oferă până la 40.000 de dolari pentru diferite tratamente care să le facă infertile sau să întârzie momentul până la care pot rămâne însărcinate.

Pentru o analiză mai detaliată pe fiecare companie în parte, AICI

Ultima oră
17:54 - Adrian Streinu-Cercel: Durerile în gât și faringitele, semnele unei posibile infectări cu varianta Omicron. Majoritatea formelor date de aceste infecții sunt asimptomatice sau ușor simptomatice
17:40 - Liderul PNL susține scăderea vârstei de vot la 16 ani. Florin Cîțu: Avem o majoritate care poate să modifice Constituția. Vreau întâi să avem o discuție în partid, să vedem noi care sunt prioritățile (VIDEO)
17:36 - Dezvoltatorul AstraZeneca avertiează că următoarea pandemie ar putea fi „mult mai letală și mai periculoasă”
17:33 - Bobiță din serialul „Las fierbinți” s-a apucat de dans. Toma Cuzin s-a oferit să-l ajute
17:16 - În Italia a intrat oficial în vigoare „super certificatul verde” / Un român nevaccinat a fost amendat cu 400 de euro
17:02 - Polițiștii de frontieră de pe nava „Ștefan cel Mare” au salvat peste 2.000 de migranți în timpul misiunii de pe Marea Mediterană
16:38 - Un chinez a fost ajutat de jandarmii bihoreni să iasă cu mașina din zăpadă, însă la câteva zile s-a aflat că automobilul fusese furat din Germania (FOTO)
16:34 - Un nou val de proteste împotriva restricțiilor anti-Covid are loc în capitala UE, Bruxelles (VIDEO)
16:21 - Florin Cîțu: Avem o execuție bugetară cu mult peste așteptări. Modelul PNL performează chiar și în cele mai dificile condiții economice la nivel global. Vrem să rămână aceeași traiectorie a deficitului până în 2024 (VIDEO)
16:08 - Gabriel Oprea, președintele UNPR: Sfântul Nicolae să vă ocrotească și să vă umple viața de daruri