Coreea de Sud şi Statele Unite au început primul lor exerciţiu naval după testul de rachetă al Nordului

Coreea de Sud şi Statele Unite au început primul lor exerciţiu naval după testul de rachetă al Nordului
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

SUA și Coreea de Sud încep luni primul lor exerciţiu naval combinat în apropierea peninsulei din ultimii cinci ani, la doar o zi după ce Pyongyang a efectuat un tir de rachetă balistică, informează AFP, potrivit News.ro.

Coreea de Sud şi Statele Unite încep exerciţii navale după testul de rachetă al Nordului

În materie de securitate, Washingtonul este aliatul cheie al Seulului şi staţionează aproximativ 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud pentru a o proteja de Nordul înarmat nuclear.

Yoon Suk-yeol, preşedintele sud-coreean, a asigurat că va intensifica exerciţiile militare comune cu Statele Unite, după ani de diplomaţie eşuată cu Coreea de Nord sub conducerea predecesorului său.

„Acest exerciţiu a fost pregătit pentru a demonstra voinţa puternică a alianţei Coreea de Sud-SUA de a răspunde provocărilor nord-coreene”, a transmis marina sud-coreeană într-un comunicat.

De asemenea, exerciţiul de patru zile de pe coasta de est a Coreei de Sud va implica peste 20 de nave şi avioane, care vor efectua exerciţii privind operaţiuni de război anti-navă şi anti-submarin, manevre tactice şi alte operaţiuni maritime, potrivit sursei citate.

Duminică, Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică în momentul în care un portavion american se află în Coreea de Sud pentru exerciţii şi cu câteva zile înainte de o vizită la Seul a vicepreşedintelui SUA Kamala Harris, mai notează AFP.

Urmăriți B1TV.ro și pe