Coreea de Sud și SUA au lansat opt rachete, ca răspuns la testele efectuate de Nord

Coreea de Sud și SUA au lansat opt rachete, ca răspuns la testele efectuate de Nord
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și omologul său din Coreea de Sud, Yoon Suk-yeol, au avut un summit la Seul în mai 2022. Foto: Hepta.ro / DPA Images

Coreea de Sud și SUA au anunțat că au lansat opt rachete sol-sol, luni dimineață, de pe coasta sud-coreeană, ca răspuns la tirurile de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pe care le-a tras Coreea de Nord duminică, transmite Reuters.

Coreea de Sud și SUA au lansat opt rachete tactice

Acțiunea a fost o demonstrație a „capacității și disponibilității de a efectua lovituri de precizie” împotriva sursei de lansare a rachetelor sau a centrelor de comandă și sprijin din Coreea de Nord, spune armata sud-coreeană, citată de agenția de presă Yonhap.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a fost învestit în funcție luna trecută, a promis să adopte o abordare mai dură împotriva Nordului și convenise cu omologul său american, Joe Biden, în mai, la Seul, să îmbunătățească exercițiile militare comune și postura combinată de descurajare.

Coreea de Nord a efectuat mai multe lansări de rachete în acest an, iar Yoon susține că programele sale de rachete și armament nuclear au atins un nivel la care reprezintă o amenințare pentru pacea regională și mondială.

Sudul „va continua construirea capabilităților de securitate practice și fundamentale și descurajarea amenințărilor cu rachete și nucleare din partea Nordului”, a declarat Yoon.

Militarii din Coreea de Sud și SUA au tras opt rachete sol-sol într-un interval de circa 10 minute, începând cu ora locală 4.45 dimineața (22.45 duminică, ora României), în replică la cele opt rachete lansate duminică de Nord, relatează Yonhap.

Un oficial din Ministerul sud-coreean al apărării a confirmat evenimentul, iar Comandamentul american din Indo-Pacific a precizat că exercițiul a presupus o rachetă americană și șapte sud-coreene.

„Alianța Coreea de Sud – Statele Unite rămâne angajată pentru pace și prosperitate în Peninsula Coreeană și în Indo-Pacific”, spune Comandamentul american.

Urmăriți B1TV.ro și pe