CORONAVIRUS. Elveția accelerează relaxarea restricțiilor impuse de COVID-19: Populația trebuie ‘să învețe să trăiască’ cu virusul

CORONAVIRUS. Elveția accelerează relaxarea restricțiilor impuse de COVID-19:  Populația trebuie 'să învețe să trăiască' cu virusul
Foto:Pixabay

Elvenția accelerează revenirea la o viață normală, după pandemia de COVID-19. Autoritățile au anunțat că din data de 11 mai se vor deschide inclusiv restaurantele, muzeele și bibliotecile.

Autoritățile elvețiene adoptă modelul suedez

După mai mult de o lună de carantină, oficialii elevețieni au trans concluzia că populația trebuie „să învețe să trăiască” cu virusul. Prin urmare, pana la apariția unui vaccin, Elveția vrea să-și relanseze economia, iar oamenii să se imunizeze în amsă.

Președinta elvețiană Simonetta Sommaruga a declarat că începând din data de 11 mai elevii vor putea reveni la școală, dar fiecare canton și municipalitate poate decide cum să procedeze.

În ceea ce privește examenele, acestea pot avea loc cu condiția respectării regulilor de igienă și distanță.

Amintim că saloanele de coafor, centrele de grădinărit, magazinele de bricolaj și cabinetele medicale au putut să se redeschidă chiar din această săptămână. Magazinele și piețele, de asemenea.

Tot din 11 mai, sportivii amatori şi profesionişti îşi vor putea relua antrenamentele şi transportul public va circula din nou după orarul normal, a spus Sommaruga, potrivit lalibre.be.

Ce restricții păstrează Elveția, după data de 11 mai

Singurele restricții pe care guvernul elvețian le sugerează oamenilor păstrearea distanțării sociale. Astfel, în restaurante fiecare masă ar trebui să găzduiască doar patru persoane sau părinți cu copiii lor.

De asemenea, mesele vor fi la o distanță de doi metri sau izolate printr-un paravan de sticlă, lemn.

Masca de protecție nu va fi însă obligatorie. Cine consideră că este mai protejat cu mască chirurgicală pe nas și gură, este liber să o poarte. Cine nu, nu va fi amendat sau constrâns să nu intre în spații publice închise.

Nu vor fi însă permise adunările publice, fiind evitate grupurile mai mari de cinci persoane.

Totodată, rămân în vigoare controalele la frontiere.

Următorii pași pentru relaxarea măsurilor vor fi stabiliţi pe 27 mai.

Elveția vrea să aibă propria aplicație de avertizare a COVID-19

Autoritățile elvețiene vor să implementeze o aplicație națională, operabilă prin Bluetooth, care informează utilizatorul atunci când a fost relativ mult timp în apropierea unei persoane infectate.

De asemenea, utilizarea eplicației va fi opțională.

Bilanțul îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Elveția

Elveția a raportat de la începutul pandemiei de coronavirus aproape 30.000 de cazuri de infectare cu virusul chinez. Dintre aceste persoane, 23.400 s-au vindecat și au fost externate.

Practic, pe teritoriul Elveției sunt în acest moment aproape 4.500 de cazuri active, iar 167 de persoane confirmate cu cOVID-19 sunt internate la terapie intensivă.

În pofida faptului că Elveția nu a luat măsuri de restricție la fel de dure ca vencii săi francezi, numărul deceselor este cu mult mai mic – 1.737.

Un vaccin elvețian împotriva COVID-19 ar putea fi administrat la scară largă, începând cu luna octombrie

În tot acest timp, specialiștii elvețieni au lucrat la un vaccin anti-coronavirus.

Imunologul elvețian Martin Bachmann a declarat că o posibilă imunizare în masă a populației țării sale ar putea începe în luna octombrie, după ce vaccinul va obține toate certificările necesare.

Mai exact, cercetătorul a folosit secvenţa genetică a virusului SARS-CoV-2, pe care experţii din China au publicat-o în luna ianuarie, pentru a izola anumite proteine ce permit virusului să se ataşeze de celulele umane.

Apoi, aceeași secvenţă genetică a fost utilizată pentru a construi un tip de virus „fals”, care nu îi îmbolnăveşte pe oameni, dar care declanşează o reacţie imunitară ce îi permite organismului uman să se apere de adevăratulcoronavirus.

Ultima oră
08:02 - Patru persoane au murit, după un grav accident de circulație în județul Caraș-Severin. Una dintre victime avea 16 ani
07:48 - România, printre destinațiile preferate de nevaccinați, datorită măsurilor mai relaxate. „Au cerut un zbor doar dus”
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”