CORONAVIRUS | OMS: Tulpina britanică a coronavirusului s-a extins în 70 de ţări şi cea sud-africană în 31

CORONAVIRUS | OMS: Tulpina britanică a coronavirusului s-a extins în 70 de ţări şi cea sud-africană în 31
Foto: hepta.ro/Zuma Press / Nicolas Maeterlinck

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat, miercuri, că numărul de ţări şi teritorii în care se află tulpina britanică de coronavirus se ridică la 70 la 25 ianuarie, adică cu 10 în plus faţă de 19 ianuarie.

Totodată, varianta sud-africană care, la fel ca cea britanică, este mult mai contagioasă decât era virusul original SARS-CoV-2, continuă să se răspândească, şi este prezent în 31 de ţări.

Varianta de coronavirus detectată la începutul lui ianuarie în Japonia şi originară din Manaus, în nordul Braziliei, este dominantă în Amazonia, ceea ce confirmă temerile privind contagiozitatea sa, a declarat miercuri un cercetător pentru AFP, citat de News.ro.

Europa se baricadează de teama noilor tulpini de COVID-19

Amintim că multe țări au reluat restricțiile de călătorie în încercarea de a bloca răspândirea noi tulpini de COVID-19, mai contagioasă, concomitent cu lansarea vaccinului la nivel mondial. Sunt voci din cadrul comunității științefice care susțin că răspândirea în tot mai multe zone ale lumii a nloilor tulpini ale coronavirusului, descoperite în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, poate fi comparată cu debutul unei noi pandemii.

În aceste condiții nu este de mirare că guvernele impun din nou tot mai multe retricții la intrarea în țară în paralel cu încercarea de a accelera vaccinarea populației.

Încă trei cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului depistate în România

În România au fost depistate încă trei cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului, a anunțat astăzi Ministerul Sănătății. În total, în România au fost depistați 8 pacienți infectați cu noua tulpină.

Pe teritoriul României, au fost confirmate 718.612 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Un număr de 662.400 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.174 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Un al cincilea caz de infectare cu tulpina britanică de coronavirus a fost confirmat marți pe teritoriul României. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 69 ani, pensionar din Constanța. Pacientul de 69 de ani nu a călătorit în străinătate în ultima perioadă.

Luni, autoritățile au anunțat depistarea celui de-al patrulea caz de infectare cu tulpina B.1.1.7, în persoana unui bărbat de 39 de ani din Suceava. Acesta s-a întors din Marea Britanie pe 5 ianuarie, a fost testat pozitiv cu COVID-19 pe 9 ianuarie, iar în prezent este internat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava.

Alte două cazuri de contaminare cu tulpina din Marea Britanie au fost anunțate vineri, 22 ianuarie. Este vorba despre două persoane din București. Unul dintre pacienți lucrează la Școala Gimnazială 28 din Capitală, unde între timp a apărut un adevărat focar de coronavirus. Ministerul Sănătății anunța sâmbătă că alte 9 persoane, contacți ai pacientului în cauză, au fost testate pozitiv cu COVID-19. Ulterior, ancheta epidemiologică a fost extinsă, iar DSP București a prelevat probe de la alte 11 persoane, dintre care 7 au fost pozitive la SARS-CoV-2. În cazul a patru dintre aceste probe urmează să se facă secvențierea pentru a se stabili dacă este vorba despre infectare cu tulpina din Marea Britanie.

Prima persoană din România, confirmată ca fiind infectată cu tulpina britanică de SARS-CoV-2, este o tânără din județul Giurgiu, care s-a vindecat între timp.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)