CORONAVIRUS | Vladimir Putin nu s-a vaccinat împotriva Covid-19. Care este motivul

CORONAVIRUS | Vladimir Putin nu s-a vaccinat împotriva Covid-19. Care este motivul
Foto: CNBC.com

Preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, nu i-a fost administrat încă vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de centrul Gamaleia din Moscova pentru că preparatul se află încă în proces de testare.

Care este motivul pentru care Vladimir Putin nu s-a vaccinat împotriva SARS-CoV-2

„Şeful statului nu poate participa la vaccinare ca voluntar”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Preşedintele nu poate folosi un vaccin necertificat”, a mai spus Peskov, adăugând că perioada de testare se va încheia în curând, iar Putin ar putea decide apoi dacă va utiliza vaccinul, transmite DPA, citat de Agerpres.

Rusia a fost prima ţară care a înregistrat un vaccin împotriva noului coronavirus destinat utilizării în masă.Vaccinul Sputnik V constituie în prezent obiectul unor teste avansate pe 400.000 de voluntari.

Președintele Rusiei a aprobat personal testarea vaccinului, afirmând că una din cele două fiice ale sale s-a vaccinat cu succes, fără a prezenta vreun efect secundar mai grav decât o uşoară febră temporară.

Oficialii de la Kremlin au anunțat cât costă vaccinul Sputnik V

Amintim că autoritățile ruse anunță că vaccinul anti-Covid-19 Sputnik V va costa mai puțin de 20 de dolari de persoană la nivel internațional, iar Kremlinul intenționează să producă peste un miliard de doze în țară și în străinătate anul viitor.

Ministerul sănătății din Rusia a afirmat în data de 9 noiembrie 2020 că vaccinul Sputnik V dezvoltat de Rusia are de asemenea o eficacitate de peste 90%, citând datele colectate în urma vaccinării populației.

„Suntem responsabili de monitorizarea eficacității vaccinului Sputnik V în rândul cetățenilor care l-au primit ca parte a programului de testare în masă. (…) Eficacitatea este de asemenea de peste 90%, conform observațiilor noastre. Apariția unui nou vaccin eficace este o veste bună pentru toată lumea”, a afirmat într-un comunicat de presă Oksana Drapkina, directoarea institutului de cercetare din subordinea ministerului sănătății rus.

La două săptăîmâni distanță, reprezentanții Kemlinului anunță și prețul pentru vaccinul anti coronavirus. Vaccinul Sputnik este administrat în două doze, iar fiecare va costa mai puțin de 10 dolari, a anunțat contul oficial de Twitter al Spuntik V.

Vladimir Putin, la summitul G20: Rusia este pregătită să furnizeze vaccinul său altor state

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, sâmbătă, liderilor G20 că Rusia este pregătită să ofere vaccinul său împotriva noului coronavirus, Sputnik V, și altor țări care au nevoie de el pentru a combate pandemia.

Acest vaccin împreună cu alte două vaccinuri experimentale ruseşti împotriva Covid-19 vor fi disponibile şi pentru alte state, în efortul de stăvilire a pandemiei la nivel global, potrivit liderului de la Kremlin.

Anterior, la un alt summit, cel al grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), desfăşurat marţi, preşedintele rus a îndemnat statele membre ale acestui grup să-şi unească eforturile pentru producţia acestor vaccinuri pe scară largă.

„Vaccinurile ruseşti există, ele sunt eficace şi sigure. Problema care rămâne este cea a producţiei lor de masă”, a spus el.