COVID-19: Israelul, prima țară care introduce a treia doză de vaccin pentru a bloca răspândirea variantei Delta

COVID-19: Israelul, prima țară care introduce a treia doză de vaccin pentru a bloca răspândirea variantei Delta
Foto: Inquam Photos / George Călin

Israelul a devenit prima țară care introduce a treia doză de vaccin de la Pfizer pentru a bloca răspândirea variantei Delta,

Israelul va începe să ofere a treia doză de vaccin produsă de BioNTech / Pfizer Covid-19 în această săptămână adulților cu afecțiuni medicale grave preexistente, devenind prima țară din lume care dublează așa-numitul „rapel” al vaccinului, scrie ft.com.

Măsura, confirmată luni de ministerul sănătății, vine în momentul în care autoritățile sanitare din SUA și europene dezbat necesitatea unor doze suplimentare de rapel. La sfârșitul lunii trecute, Marea Britanie a acordat sprijin provizoriu pentru o campanie de rapel din septembrie. Pfizer a spus săptămâna trecută că va cere autorităților de reglementare să le aprobe.

Israel a fost apreciat pe scară largă pentru lansarea uneia dintre cele mai rapide acțiuni de vaccinare din lume, după ce a asigurat furnizarea regulată de vaccin de la Pfizer în schimbul furnizării de date.

Dar ratele de infecție sunt în creștere bruscă în Israel datorită variantei Delta extrem de transmisibile. Numărul cazurilor a crescut la peste 400 pe zi, după săptămâni de infecții zilnice cu o singură cifră. Cu toate acestea, doar 47 din 4.000 de cazuri active la nivel național sunt considerate a implica boli grave, experții în sănătate insistând că vaccinul cu două doze Pfizer continuă să ofere o protecție puternică împotriva spitalizării și decesului.

Într-o declarație de la sfârșitul săptămânii trecute, Pfizer și BioNTech au spus că o a treia doză „are potențialul de a păstra cele mai înalte niveluri de eficacitate protectoare împotriva tuturor variantelor cunoscute în prezent, inclusiv Delta”. Companiile lucrau încă la o versiune actualizată a vaccinului lor „care vizează proteina spike completă a variantei Delta”.

Potrivit ministrului israelian al sănătății, Nitzan Horowitz, un rapel ar fi pus la dispoziția adulților care suferă de imunodeficiență severă, care au fost supuși unui transplant recent de organe sau sunt considerați în general expuși riscului.

Ministerul sănătății recomandă ca cel de-al treilea vaccin să fie administrat între patru și opt săptămâni după a doua doză de Pfizer, cu aprobarea unui medic de familie. Pentru unele grupuri specifice de risc, ministerul a recomandat, de asemenea, ca aceștia să efectueze un test de anticorpi după a doua și a treia doză, deși nu este o condiție prealabilă.

„Nu este neobișnuit în medicină să se utilizeze medicamente„ fără etichetă ”, care nu este exact conform acelorași protocoale ca și cele utilizate în studiile clinice”, a spus dr. Eyal Leshem, expert în boli infecțioase la Sheba Medical Center. „Este sigur, eficient și se bazează pe judecata clinică.”

În cadrul acțiunii de vaccinare a Israelului, care a început în decembrie, mai mult de 5 milioane din cei 9 milioane de cetățeni ai țării au fost complet inoculați cu două doze răspândite la trei săptămâni. Autoritățile sanitare au lansat recent o acțiune pentru a vaccina și adolescenții, aproximativ 200.000 de tineri peste vârsta de 12 ani primind primele doze în două săptămâni.