Covid-ul lovește unul dintre ultimele locuri neinfectate de pe planetă. „Va ajunge în fiecare colț al lumii”

Covid-ul lovește unul dintre ultimele locuri neinfectate de pe planetă. „Va ajunge în fiecare colț al lumii”
Covid-ul lovește unul dintre ultimele locuri neinfectate de pe planetă- Arhipelagul Kiribati (foto Pixabay)

Când coronavirusul a început să se răspândească în întreaga lume, îndepărtatul arhipelag Kiribati, aflat în Pacific, și-a închis granițele, asigurându-se că boala nu ajunge pe țărmurile sale timp de aproape doi ani întregi.

Kiribati a început în cele din urmă să se redeschidă luna aceasta, permițând unei biserici să închirieze un avion pentru a aduce acasă 54 de cetățeni ai națiunii insulare.

Mulți dintre cei aflați la bord erau misionari care părăsiseră Kiribati înainte de închiderea frontierei pentru a-și răspândi credința mormonă în străinătate, conform Associated Press.

Oficialii au cerut vaccinarea și plasarea în carantină a tuturor pasagerilor- în zadar

Oficialii au testat fiecare pasager și au cerut să fie vaccinați, dar și trecuți prin carantină. Din păcate eforturile nu au fost suficiente.

Mai mult de jumătate dintre pasageri au fost testați pozitiv la ceva timp, ceea ce a determinat guvernul să declare starea de dezastru.

Kiribati și alte câteva națiuni mici din Pacific au fost printre ultimele locuri de pe planetă care au evitat orice focar de coronavirus, datorită localizării lor îndepărtate și controalelor stricte la frontieră.

Dar apărarea acestora nu pare să fie suficient de utilă în fața variantei, extrem de contagioase, omicron.

Țara are doar câteva locuri ATI

„În principiu, este inevitabil. Va ajunge în fiecare colț al lumii”, a spus Helen Petousis-Harris, expert în vaccinuri la Universitatea din Auckland din Noua Zeelandă.

Doar 33% dintre cei 113.000 de cetățeni din Kiribati sunt complet vaccinați, în timp ce 59% au primit cel puțin o doză, potrivit publicației Our World in Data. Și, ca multe alte națiuni din Pacific, Kiribati oferă doar servicii de sănătate de bază.

Dr. Api Talemaitoga, care conduce o rețea de medici indigeni din Insulele Pacificului din Noua Zeelandă, a spus că Kiribati avea doar câteva paturi de terapie intensivă în întreaga țară și, în trecut, se baza pe trimiterea celor mai bolnavi pacienți ai săi în Fiji sau Noua Zeelandă pentru tratament.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”
11:16 - Sorin Grindeanu, despre podul de la Brăila: „Sperăm ca în decembrie să putem să dăm în circulație. Eu sunt optimist”
10:48 - Rusia a întrerupt livrările de gaze către Finlanda, însă compania publică finlandeză anunță că își va continua activitatea „în mod normal”
10:38 - Trafic intens către litoral și Valea Prahovei. S-au format coloane de mașini pe Autostrada Soarelui
10:12 - Mario Fresh a povestit cum a fost la prima întâlnire cu părinții Alexiei Eram: „Mai emoționat eram când am făcut cunoștință cu tatăl”
09:52 - Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent. Timpurile festive sunt aproape”
09:33 - OMS: 80 de cazuri de variola maimuței confirmate în 11 țări și 50 de suspiciuni. Experții avertizează asupra riscului de răspândire a virusului
09:15 - În Otopeni, s-au vopsit balustradele unui pod cu tot cu mașinile parcate în zonă. Imaginile care au revoltat șoferii