Creşterea readioactivităţii la Cernobîl. Cât de periculos este, de fapt, fenomenul care a cret panică

Creşterea readioactivităţii la Cernobîl. Cât de periculos este, de fapt, fenomenul care a cret panică
Sursa Foto: www.stirilekanald.ro

Creșterea radioactivității la fosta centrală de la Cernobîl a trezit numeroase speculații și temeri în presa internațională. Cu toate acestea, specialiștii precizează că scurgerile radioctive s-au manifestat în ultimii patru ani și că nu reprezintă un fenomen izolat.

Pe de altă parte, potrivit unui articol în revista ştiinţifică Science, acesta reprezintă un fenomen care nu este nici unic şi nici neaşteptat, dar care, din cauza lipsei datelor, nu poate fi explicat întru totul.

Senzori au înegistrat o uşoară creţtere a numărului de neutroni în masa de combustibil îngropată în sala 305/2, în dărâmăturile Reactorului 4, cel care a explodat la 26 aprilie 1986, o creştere care semnalează reacţii de fisiune.

Oamenii de știință au exclus ideea unei noi catastrofe, comparabile celei din 1986. Directorul de Expertiză în securitate de la Institutul francez de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară Igor Le Bars a prezentat într-un interviu o ipotiză cu privire la cele întâmplate:

”Atunci când neutronii au multă energie, sunt puţin reacitivi, deci cauzează puţine reacţii. Atunci când încetinesc, provoacă mult mai multe reacţii, iar apa este unul dintre materialele care-i pot încetini”, declară el.

Se credea că acest pericol a dispărut. După instalarea primului sarcofag, în primele luni după accidentul nuclear, de către muncitori care s-au îmbolnăvit sau au murit în urma intervenţiei, autorităţile ucrainene au acoperit această structură de beton cu o arcă de oţel.

Acesta a precizat că reacţiile observate la Cernobîl sunt recurente: ”Apar la fiecare cinci sau zece ani”, declaraIgor Le Bars cotidianului francez.

”Nu trebuie să ne pregătim de un accident nuclear iminent. Nu este vorba despre un fenomen exploziv, pentru că va fi atenuat în mod natural de contrareacţii”, declara el.

Însă ar exista riscul criticităţii – adică o eliberare fortuită de radiaţii şi gaze radioactive, în urma unei reacţii în lanţ.

Iar în cazul în care s-ar produce acest fenomen – un lucru care nu este sigur -, pericolul pe care-l reprezintă urmează să fie evaluat la momentul respectiv. Acesta este un factor care este necesar să fie neapărat luat în considerare la demontarea instalaţiei.

Tags: