Croații pot intra fără viză în SUA. De ce România încă nu e inclusă în programul Visa Waiver

Croații pot intra fără viză în SUA. De ce România încă nu e inclusă în programul Visa Waiver
Foto: Pixabay

Din această sâmbătă, cetăţenii Croaţiei pot călători în SUA fără viză, a anunțat ambasada americană la Zagreb.

Croații nu mai au nevoie de viză pentru a ajunge în SUA

Este vorba despre croații care călătoresc în Statele Unite pentru turism sau afaceri până la 90 de zile

Ambasada SUA la Zagreb a precizat că includerea Croației în Programul Visa Waiver e un pas important în consolidarea relațiilor economice și de securitate dintre cele două țări.

România, Bulgaria și Cipru au rămas ultimele state membre ale Uniunii Europene ale căror vize nu au fost încă eliminate de către SUA. În 2014, Comisia Europeană a cerut SUA să anuleze vizele, invocând motivul reciprocității. Au existat chiar și amenințări cu sancțiuni, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Pentru a putea scăpa de vize, țărilor li se cere să aibă o rată de refuz de viză mai mică de 3%. În cazul Croației, anul trecut a fost de 2,69%. România are o rată de refuz de peste 10%.

Ultima oră
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină
16:38 - Alexandru Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbe. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor anti-COVID (VIDEO)
16:20 - Vaslui: Un bătrân și-a ucis soția și fiul, apoi a plecat cu mașina și a făcut accident
16:07 - Persoanele care intră în România de Sărbători, obligate să completeze Formularul de Localizare a Pasagerului