Culisele vânării lui Ayman al-Zawahiri, cel mai căutat terorist din lume. Cum l-au găsit spionii SUA pe liderul al-Qaeda în Kabul

Culisele vânării lui Ayman al-Zawahiri, cel mai căutat terorist din lume. Cum l-au găsit spionii SUA pe liderul al-Qaeda în Kabul
Foto simbol: Pixabay

Anul trecut, în timp ce armata SUA se retrăgea haotic din Afganistan, președintele american Joe Biden promitea că administrația sa nu va permite noului regim de la Kabul, acolo unde la putere reveniseră talibanii, să transforme țara într-un paradis pentru teroriști, relatează BBC.

Afirmațiile au fost menite să indice că, atât cât ține de Casa Albă a lui Joe Biden, deceniile de război împotriva terorismului sunt departe de a se fi încheiat.

La aproape un an distanță, principalii consilieri prezidențiali pe zona securitate l-au abordat și i-au sugerat că este posibil ca serviciile americane de informații să-l fi localizat pe liderul al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, în Afganistan.

În informări de culise, figuri de rang înalt din administrația SUA le-au explicat reporterilor că, în opinia lor, Zawahiri s-ar putea să se fi întors în Afganistan în ultimul an, după colapsul guvernului pro-occidental de la Kabul.

Cum l-au găsit spionii SUA pe liderul al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, în Kabul

Spionii americani au monitorizat cu atenție Afganistanul după retragerea SUA, căutând indicii despre o eventuală revenire a liderilor al-Qaeda, a precizat unul dintre consilierii lui Joe Biden.

Zawahiri s-ar fi stabilit într-un complex mare, cu ziduri înalte de protecție, chiar în centrul Kabulului, alături de soția și fiica sa.

Cartierul ales de liderul al-Qaeda, o zonă relativ înstărită cunoscută sub numele de Choorpur, găzduia ambasade străine în mandatul administrației anterioare. Astăzi, majoritatea oficialilor talibani locuiesc în împrejurimi.

În prima parte a lunii aprilie, ofițerii CIA i-au informat pentru prima oară pe consilierii lui Joe Biden – iar apoi pe președintele SUA însuși – că au identificat o rețea care îi susține pe liderul al-Qaeda și familia sa.

Spionajul american a stabilit treptat tipare de comportament pentru rezidenții locuințelor, inclusiv pentru manierele inedite ale unei femei pe care a identificat-o drept soția lui Zawahiri.

Oficialii din zona de intelligence spun că au recunoscut metodele teroriste pe care femeia le folosea în încercarea de a nu lăsa urme care să conducă la locuința soțului său din capitala afgană.

Ei au observat că, odată ce a ajuns la locuința, Zawahiri nu a mai plecat de acolo, dar avea obiceiul de a privi de la balcon peste zidurile proprietății pentru o perioadă scurtă de timp.

Liderul al-Qaeda a fost ucis de forțele SUA într-un atac cu dronă, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Urmăriți B1TV.ro și pe