Cum a reușit Malaga să devină un hub pentru creierele din Nordul Europei

Cum a reușit Malaga să devină un hub pentru creierele din Nordul Europei
Românii se mută temporar în țări mai calde, de teama facturilor. Spania e printre preferate

Portul andaluz Malaga şi regiunea învecinată Costa del Sol au devenit ținta de interes a tinerilor care se mută aici din restul Europei.

După pandemia de COVID-19, zona a devenit de interes potrivit unor mari dezvoltatori imobiliari spanioli, transmite Reuters, mai ales în rândul celor care lucrează de acasă.

Astfel, agenția Aedas Homes transmite că vânzările sale de locuinţe către străini în regiunea Costa del Sol s-au dublat anul trecut, de la 124 de unităţi în 2021 până la 248 de unităţi în 2022, în timp ce Neinor Homes SA a anunţat că 40% dintre tinerii cu care a încheiat contracte de închiriere pe termen lung au fost străini în contextul în care, în alte părţi ale Spaniei, aproape niciun client străin nu este favorizat să achiziționeze o proprietate.

Achiziţiile de proprietăţi de către străini au crescut cu 62% comparativ cu anul precedent în Andaluzia, doar în prima jumătate a lui 2022, relatează Centre for Statistical Information of Notaries.

Andaluzia, la mare căutare

Autoritățile locale din Malaga se laudă cu o platformă lansată în februarie 2021 pentru a-i ajuta pe aşa-numiţii nomazi digitali, www.malagaworkbay.com, care a înregistrat peste 160.000 de vizite până la finele anului anterior.

Directorul general de la Aedas, David Martinez, vorbește despre o explozie a vânzărilor către cetăţeni din Polonia şi Cehia, ţări care resimt apropierea de războiul din Ucraina, precum şi către belgieni, francezi şi scandinavi:

„Nu cred că este doar războiul. Cred că este vorba de mulţi oameni care şi-au regândit vieţile post-COVID”, spune David Martinez.

Andaluzia atrage specialiști din afară

Malaga a făcut eforturi pentru a se repoziţiona ca un hub de tehnologie care atrage oameni specializați din străinătate, mai degrabă decât ca un obiectiv turistic cu plaje din sudul Spaniei.

Din acest set de măsuri face parte și eliminarea unei taxe pe avuţie care obliga rezidenţii şi non-rezidenţii să plătească taxă pe venit pentru banii păstraţi peste hotare.

De ce Malaga

Alphabet Inc. a ales Malaga drept locaţie pentru hub-ul său european de securitate cibernetică datorită numărului mare de start-up-uri din tehnologie care erau deja prezente aici.

Nai departe, Citigroup a anunţat că intenţionează să deschidă la Malaga un hub pentru tinerii bancheri de investiţii deoarece consideră că acest oraş oferă un mai bun echilibru între muncă şi viaţa privată necesar pentru a atrage tineri talentaţi.

Atracţia sudului Europei pentru tinerii din nordul Europei a fost amplificată de pandemie

Directorul de la Neinor Homes, Borja Garcia-Egotexeaga menționează pentru sursa citată că, pe măsură ce companiile care se chinuie să îşi păstreze angajaţii care le-au mai rămas, le oferă libertatea de a lucra din oraşe cu un climat mai însorit: „Companiile din Europa ar putea să se gândească la măsuri precum reducerea salariului pentru cei care caută să lucreze remote din alte ţări, pentru că angajaţii vor fi fericiţi să aibă o anumită libertate”, a spus Borja Garcia-Egotexeaga.

Urmăriți B1TV.ro și pe