Cum justifică Serghei Lavrov invazia rusă în Ucraina făcând o comparație cu Franța și Belgia

Cum justifică Serghei Lavrov invazia rusă în Ucraina făcând o comparație cu Franța și Belgia
Cum justifică Serghei Lavrov invazia rusă în Ucraina: „Cum ar reacţiona Franţa dacă Belgia ar interzice limba franceză?”. Sursă foto: Hepta - Ilya Pitalev

După ce invocarea „denazificării” ca argument pentru invadarea Ucrainei a ieșit extrem de prost pentru Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe a schimbat argumentul, făcând o comparație cu Franța și Belgia, respectiv Anglia și Irlanda.

Lavrov, despre invadarea Ucrainei: Am fost obligați s-o facem

„Şiţi, facem asta pentru că suntem obligaţi să o facem. Vrem să protejăm populaţia din Donbas. Vrem de asemenea să protejăm limba rusă care a fost direct discriminată şi agresată de regimurile succesive din Ucraina”, și-a început argumentația Lavrov, în cadrul unei intervenții la TF1.

Oficialul rus a invocat apoi Belgia și Irlanda, informează La Libre, citat de Rador.

„Cum ar reacţiona Franţa dacă Belgia ar interzice limba franceză? Sau ce ar face Anglia dacă Irlanda ar interzice engleza? În Europa, nu se poate imagina asta. Dar când este vorba de limba rusă, nimănui nu-i pasă”, s-a plâns Serghei Lavrov.

Ministrul a repetat apoi că prioritatea Rusiei acum nu mai e Kievul, ci „eliberarea” regiunilor Doneţk şi Lugansk. Pe de altă parte, remarcă sursa citată, Lavrov a refuzat și de data aceasta să vorbească despre „anexare” în legătură cu aceste două regiuni.

Lavrov a ieșit foarte șifonat ultima dată când a încercat să explice invazia rusă în Ucraina

La începutul acestei luni, Serghei Lavrov a stârnit un scandal de proporții după ce, într-un interviu pentru o televiziune italiană, a susținut că faptul că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, e evreu nu contrazice afirmațiile Moscovei că scopul invaziei e „denazificarea” țării.

„Unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei”, a mai afirmat Lavrov atunci, precizând și că probabil și Hitler era evreu.

Yair Lapid, ministrul israelian de Externe, a reacționat, spunând că afirmațiile lui Lavrov sunt de neiertat și scandaloase.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a susținut că oficialul rus ar trebui să ceară scuze public tuturor evreilor, iar Guvernul Germaniei a catalogat afirmațiile lui Lavrov drept „propagandă absurdă”.

În cele din urmă, Vladimir Putin i-ar fi prezentat scuze premierului israelian Naftali Bennett pentru comentariile făcute de Lavrov. Kremlinul nu a transmis nimic în legătură cu aceste scuze, anunțul fiind făcut doar de partea israeliană.

Urmăriți B1TV.ro și pe