David Cameron trebuie să anunțe câți imigranți va primi Marea Britanie. Premierul trebuie să răspundă unor întrebări pentru siguranța britanicilor, dar și în sprijinul imigranților

David Cameron trebuie să anunțe câți imigranți va primi Marea Britanie. Premierul trebuie să răspundă unor întrebări pentru siguranța britanicilor, dar și în sprijinul imigranților
Foto: telegraph.co.uk

Premierul David Cameron va anunța luni câți imigranți va primi Marea Britanie, după ce în urmă cu câteva zile a promis că va primi câteva mii, fără a da o cifră exactă. Publicația The Independent a identificat șapte întrebări cărora liderul britanic trebuie să le găsească un răspuns înainte de a ține discursul în fața Camerei Comunelor.

1.       Câți imigranți vor fi primiți?

Se crede că numărul va fi de peste 10 000, dar aceasta este doar o picătură într-un ocean în comparație cu cei 15.000 de de imigranți pe care i-a primit Germania doar în ultimele două zile. Hollande a intervenit și el și a pus presiune pe premierul britanic anunțând că Franța va  primi 24.000 de sirieni.

Orice număr mai mic de 10.000 va fi văzut drept o dezamăgire de o bună parte din politicieni, unii dintre ei chiar miniștri în Cabinetul Cameron.

Cererea Partidului Verde ca Marea Britanie să primească 240.000 de imigranți pare a fi una ambițioasă, dar tot nu s-ar putea compara cu cei 800.000 de imigranți la care se așteaptă germanii.

2.       Unde vor fi primiți imigranții?

Pentru moment nu se știe dacă guvernul a discutat cu autoritățile locale, cu organizațiile nonguvernamentale sau cu grupurile de voluntari pentru a stabili unde anume și în ce condiții vor fi cazați imigranții.

3.       De ce Marea Britanie nu sprijină proiectul Uniunii Europene referitor la Imigranți?

David Cameron a transmis deja că Marea Britanie va primi mii de imigranți din statele din jurul Siriei, deci nu îi va primi și pe sirienii care au apucat deja să ajungă în Europa. Peste 300 000 de imigranți au ajuns pe continent de la începutul anului, Grecia, Italia și Ungaria fiind principalele state afectate de acest aflux. În cadrul Comisiei Europene s-a discutat despre un plan de redistribuire a acestora pentru ca întreaga povară să nu fie purată doar de aceste state, dar Marea Britanie a respins planul.

David Cameron trebuie în aceste condiții să explice de ce refuză să îi ajute pe cei care au ajuns deja pe continentul european și de ce refuză să ajute Grecia, Italia și Ungaria.

4.       Va exista o intervenție militară în Siria?

Se pune acum problema dacă Marea Britanie va contribui la atacurile ce sunt acum lansate împotriva pozițiilor Statului Islamic din Siria. Guvernul dorește acest lucru, dar are nevoie de aprobarea Parlamentului. Totuși, cabinetul se teme de încă un refuz rușinos, în condițiile în care Camera Comunelor a respins acum doi ani cererea ca britanicii să contribuie la atacarea regimului Assad.

5.       Cum vor fi cheltuiți banii primiți în plus?

Săptămâna trecută, premierul britanic a promis încă 100 de milioane de lire sterline pentru crizele umanitare din jurul Siriei. Ieri, George Osborne a anunțat că banii vor fi redirecționați spre gestionarea unor probleme ale ”statelor eșuate” precum Siria. Cum vor fi folosți banii aceștia în mod precis nu se știe.

6.       Ce măsuri de siguranță există astfel încât teroriștii să nu poată ajunge în Marea Britanie?

După cum a susținut liderul UKIP Nigel Farage, venirea a mii de refugiați din Siria prezintă riscul pătrunderii pe teritoriul britanic a mai multor extremiști. Ce măsuri de precauție vor lua autoritățile pentru a se asigura că jihadiștii nu sunt lăsați să intre în Marea Britanie pe ușa din dos? Cameron se va referi probabil în discursul lui și la acest aspect.

7.       Regretă prim-ministrul că a folosit cuvântul ”roi”?

Acum câteva săptămâni, Cameron a fost acuzat că i-a ”dezumanizat” pe imigranți după ce a deschis miile de oameni care trec ilegal Canalul ca fiind ”un roi”. Harriet Harman, lider laburist, i-a spus atunci că ”ar trebui să-și aducă aminte că vorbește despre oameni, nu insecte”.

Cameron încă trebuie să-și ceară scuze pentru că a folosit un astfel de limbaj pentru a descrie una dintre cele mai grave crize umanitare de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)