Der Spiegel: CIA și Armata SUA spun că invazia rusească în Ucraina ar putea începe săptămâna viitoare

Der Spiegel: CIA și Armata SUA spun că invazia rusească în Ucraina ar putea începe săptămâna viitoare
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Serviciile americane de informații ar fi avertizat guvernul federal al SUA și aliații din NATO că invazia rusească în Ucraina ar putea începe chiar miercurea viitoare, susțin sursele citate de Der Spiegel.

CIA și Armata SUA spun că invazia rusească în Ucraina ar putea începe săptămâna viitoare (surse Der Spiegel)

Mai mulți diplomați și oficiali militari citați de Der Spiegel susțin că SUA ar fi oferit aliaților detalii despre briefinguri secrete și că ar fi fost descrise în mod specific rutele ofensivei ruse, dar și sarcinile pe care ar urma să și le asume unitățile rusești. Ziua de 16 februarie ar fi fost vehiculată drept dată pentru lansarea invaziei.

Potrivit publicației germane, la Berlin nu se știa inițial pe ce a fost fundamentat avertismentul lansat de SUA. Deși se crede că informațiile împărtășite de partea americană erau extrem de detaliate și erau susținute de mai multe surse, deocamdată nu se poate spune cu certitudine dacă atacul este iminent. În plus, mai scrie Der Spiegel, există oameni din interior care nu exclud nici posibilitatea ca Statele Unite să răspândească în mod deliberat informațiile pentru a sabota planurile rusești.

Surse diplomatice au spus pentru The Guardian că Joe Biden le-ar fi transmis aliaților din NATO cu care a discutat vineri seară că, în opinia SUA, Vladimir Putin ar fi decis să invadeze Ucraina. Ulterior, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a explicat că nu se știe cu certitudine dacă președintele rus a dat „ordinul final”, însă există o „posibilitate remarcabilă” să o facă, având în vedere informațiile din teren.

„Voi spune că felul în care a acumulat forțele și le-a poziționat, alături de alți indicatori pe care i-am adunat prin serviciile de informații, ne arată clar că există o posibilitate remarcabilă ca Rusia să aleagă să acționeze militar și există motive să credem că acest lucru s-ar putea întâmpla într-un interval de timp rezonabil de rapid”, a spus Jake Sullivan.

Christiane Amanpour, jurnalistă CNN, susține că un oficial dintr-un stat aliat NATO i-a confirmat informația vehiculată de sursele diplomatice citate de CNN.

„Un oficial dintr-un (stat) aliat NATO îmi spune că Președintele Biden le-a transmis astăzi că SUA crede că Vladimir Putin a decis să atace Ucraina. Săptămâna viitoare”, a scris Christiane Amanpour, pe Twitter.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
17:32 - Ştefan Bănică Jr., Emilia Popescu, Pavel Bartoş și Demeter Andras, la lansarea ”Aplauze pentru poet 2022”, un proiect inedit de promovare a poeziei româneşti (VIDEO, FOTO)
17:30 - Un fost antrenor din Liga 1, actualmente selecționer, a fost suspendat din funcție pentru o abatere sexuală / Un jucător l-a reclamat
17:22 - S-au închis urnele: rușii numără „voturile” de la referendumurile ilegale cu soldații la ușă. Kremlinul anunță deja rezoltate de peste 90% în favoarea anexării
17:15 - Europa este pregătită să treacă prin iarnă fără gaz rusesc
17:10 - Universitatea din București, reacție la noile acuzații de plagiat aduse ministrului Sorin Cîmpeanu: E necesară o analiză realizată de îndată de instituțiile statului. Condamnăm orice acțiune care încalcă etica și integritatea academică
17:03 - O coaliție anti-migrație câștigă alegerile în Italia. Românii, în pericol să fie trimiși acasă?
16:58 - Un tânăr mobilizat de Putin în Ucraina și-a dat foc pentru că „nu vrea să se ducă pe front”
16:54 - Litoralul românesc, o dezamăgire și în acest an / Pe ce loc se află acesta în topul destinațiilor de care turiștii nu au fost mulțumiți
16:46 - Deputații au votat majorarea salariilor pentru primari și alți aleși locali. „Îmbuibare e cuvântul de ordine al acestei dezbateri”
16:38 - Şoferii plătesc o avere pe poliţele RCA după noile scumpiri. Care sunt cei șapte asiguratori autorizați de ASF