Disputa pe tema LGBT continuă: Viktor Orban și-a anulat călătoria la Munchen, unde urma să participe la Germania-Ungaria. La ora meciului, mai multe stadioane germane vor fi iluminate în culorile curcubeului

Disputa pe tema LGBT continuă: Viktor Orban și-a anulat călătoria la Munchen, unde urma să participe la Germania-Ungaria. La ora meciului, mai multe stadioane germane vor fi iluminate în culorile curcubeului
foto: Hepta.ro / DPA Images / Robert Michael

Premierul ungar Viktor Orban urma să participe la partida pe care Ungaria o va juca miercuri împotriva Germaniei la Munchen, în ultima etapă a grupelor EURO 2020, însă și-a anulat călătoria, potrivit presei germane.

Anterior, Berlinul și alte 13 administrații europene condamnaseră o lege adoptată de autoritățile ungare, lege care împiedică promovarea homosexualității în rândul minorilor.

La rândul său, UEFA a fost criticată pentru că nu a permis Munchenului să ilumineze Allianz Arena în culorile curcubeului la partida dintre Germania și Ungaria. Forul european a invocat contextul politic în care a fost formulată solicitarea, iar miercuri a transmis un nou mesaj de susținere a comunității LGBTQ+.

Viktor Orban și-a anulat călătoria la Munchen

Agenția germană de presă DPA susține că Viktor Orban și-a anulat călătoria la Munchen, transmite BBC. În schimb, prim-ministrul ungar va merge la Bruxelles, în contextul în care joi și vineri liderii statelor UE vor participa la reuniunea Consiliului European.

Informația nu a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al premierul ungar, care s-a rezumat la a spune: „Nu oferim informații (…) cu privire la programul privat al lui Viktor Orban”.

În replică la legea adoptată de parlamentul de la Budapesta, autoritățile locale din Munchen doreau să ilumineze Allianz Arena în culorile curcubeului la meciul dintre Germania și Ungaria, dar UEFA a respins cererea și susține că este „o organizație neutră din punct de vedere politic și religios”.

Forul european și-a colorat logoul în culorile curcubeului, miercuri, și susține că simbolul nu are încărcătură politică, spre deosebire de cererea formulată anterior de Munchen.

În timpul partidei Germania-Ungaria, mai multe stadioane germane vor fi iluminate în culorile curcubeului

Mai multe cluburi din Germania au anunțat că, în timpul partidei de la Munchen, stadioanele lor vor fi iluminate în culorile curcubeului. Hertha Berlin este unul dintre exemple, însă anunțuri similare au venit de la Koln, Wolfsburg, Augsburg și Frankfurt.

Astăzi se joacă ultimele meciuri din grupele EURO 2020, iar două dintre ele sunt cele din Grupa F, care a pus la start campioana europeană en-titre, ultimele două campioane mondiale și Ungaria. Dacă Germania întâlnește Ungaria la Munchen, Portugalia și Franța își vor măsura forțele la Budapesta. Cele două partide vor începe la ora 22 (ora României), iar după două etape clasamentul arată astfel:

  1. Franța – 4 puncte;
  2. Germania – 3 puncte;
  3. Portugalia – 3 puncte;
  4. Ungaria – 1 punct.