Disputa pe tema LGBT continuă: Viktor Orban și-a anulat călătoria la Munchen, unde urma să participe la Germania-Ungaria. La ora meciului, mai multe stadioane germane vor fi iluminate în culorile curcubeului

Disputa pe tema LGBT continuă: Viktor Orban și-a anulat călătoria la Munchen, unde urma să participe la Germania-Ungaria. La ora meciului, mai multe stadioane germane vor fi iluminate în culorile curcubeului
foto: Hepta.ro / DPA Images / Robert Michael

Premierul ungar Viktor Orban urma să participe la partida pe care Ungaria o va juca miercuri împotriva Germaniei la Munchen, în ultima etapă a grupelor EURO 2020, însă și-a anulat călătoria, potrivit presei germane.

Anterior, Berlinul și alte 13 administrații europene condamnaseră o lege adoptată de autoritățile ungare, lege care împiedică promovarea homosexualității în rândul minorilor.

La rândul său, UEFA a fost criticată pentru că nu a permis Munchenului să ilumineze Allianz Arena în culorile curcubeului la partida dintre Germania și Ungaria. Forul european a invocat contextul politic în care a fost formulată solicitarea, iar miercuri a transmis un nou mesaj de susținere a comunității LGBTQ+.

Viktor Orban și-a anulat călătoria la Munchen

Agenția germană de presă DPA susține că Viktor Orban și-a anulat călătoria la Munchen, transmite BBC. În schimb, prim-ministrul ungar va merge la Bruxelles, în contextul în care joi și vineri liderii statelor UE vor participa la reuniunea Consiliului European.

Informația nu a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al premierul ungar, care s-a rezumat la a spune: „Nu oferim informații (…) cu privire la programul privat al lui Viktor Orban”.

În replică la legea adoptată de parlamentul de la Budapesta, autoritățile locale din Munchen doreau să ilumineze Allianz Arena în culorile curcubeului la meciul dintre Germania și Ungaria, dar UEFA a respins cererea și susține că este „o organizație neutră din punct de vedere politic și religios”.

Forul european și-a colorat logoul în culorile curcubeului, miercuri, și susține că simbolul nu are încărcătură politică, spre deosebire de cererea formulată anterior de Munchen.

În timpul partidei Germania-Ungaria, mai multe stadioane germane vor fi iluminate în culorile curcubeului

Mai multe cluburi din Germania au anunțat că, în timpul partidei de la Munchen, stadioanele lor vor fi iluminate în culorile curcubeului. Hertha Berlin este unul dintre exemple, însă anunțuri similare au venit de la Koln, Wolfsburg, Augsburg și Frankfurt.

Astăzi se joacă ultimele meciuri din grupele EURO 2020, iar două dintre ele sunt cele din Grupa F, care a pus la start campioana europeană en-titre, ultimele două campioane mondiale și Ungaria. Dacă Germania întâlnește Ungaria la Munchen, Portugalia și Franța își vor măsura forțele la Budapesta. Cele două partide vor începe la ora 22 (ora României), iar după două etape clasamentul arată astfel:

  1. Franța – 4 puncte;
  2. Germania – 3 puncte;
  3. Portugalia – 3 puncte;
  4. Ungaria – 1 punct.
Ultima oră
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)