Dmitri Medvedev reclamă un presupus declin al politicienilor occidentali: „Charles de Gaulle putea să obiecteze în fața oricărui președinte american. Acum care dintre europeni ar face-o fără să îi tremure mâinile?”

Dmitri Medvedev reclamă un presupus declin al politicienilor occidentali: „Charles de Gaulle putea să obiecteze în fața oricărui președinte american. Acum care dintre europeni ar face-o fără să îi tremure mâinile?”
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ekaterina Shtukina

Dmitri Medvedev, vicepreședinte în Consiliul de Securitate al Rusiei și unul dintre aliații lui Vladimir Putin, a publicat un eseu de 600 de cuvinte în care reclamă un presupus declin al politicienilor occidentali, transmite The Guardian.

Dmitri Medvedev: „Este clar pentru toată lumea că Mario Draghi nu este Silvio Berlusconi, iar Olaf Scholz nu este Angela Merkel”

„Am comunicat cu lideri străini de multă vreme și observ cât de mult a scăzut nivelul politicienilor occidentali. Acest lucru s-a întâmplat chiar în fața ochilor mei în ultimii 20 de ani. Este evident că în Europa nu există nici măcar o urmă a figurilor politice de nivelul lui Helmut Kohl, Jacques Chirac sau Margaret Thatcher. Fără supărare, dar este clar pentru toată lumea că Mario Draghi nu este Silvio Berlusconi, iar Olaf Scholz nu este Angela Merkel. Aceștia sunt oameni noi, și un nou, în opinia mea, departe de cea mai bună epocă a administrației publice”, a declarat oficialul rus.

Văzut adesea drept o portavoce pentru ceea ce gândește Kremlinul, Dmitri Medvedev s-a întrebat dacă „actualul președinte al Ucrainei s-ar prezenta la o întâlnire cu președintele Chirac într-un tricou verde”.

„Desigur că nu. Absurd”, a răspuns tot el.

„Problema degenerării politicii europene se datorează în principal faptului că a devenit o voce secundară palidă pentru solișitii americani. Charles de Gaulle putea să obiecteze în fața oricărui președinte american. Iar acum care dintre europeni ar face-o fără să îi tremure mâinile? Ei nu se gândesc la viitor. Ei sunt limitați doar de perspectivele lor electorae. Nici liderii americani ai noului val nu străluesc prin idei noi și stabilitate mentală. Și așa va continua”, a adăugat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Pe de altă parte, există analiști care au explicat că, pentru a câștiga războiul din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin mizează tocmai pe faptul că vor apărea „fricțiuni în interiorul taberei occidentale” pe măsură ce se prelungesc ostilitățile.

Urmăriți B1TV.ro și pe