Dmitro Kuleba: Germania să iasă din somnambulism și să rupă dependenţa de Rusia. Ucraina şi Europa au nevoie de un leadership german acum, nu peste câţiva ani

Dmitro Kuleba: Germania să iasă din somnambulism și să rupă dependenţa de Rusia. Ucraina şi Europa au nevoie de un leadership german acum, nu peste câţiva ani
Șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba: „Mulţumesc din toată inima României, prietenul şi vecinul nostru bun, pentru tot ceea ce a făcut pentru Ucraina”. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a invitat Germania să iasă din „somnambulismul” pe care l-a practicat decenii întregi faţă de Rusia și să rupă dependenţa de Moscova, inclusiv printr-un embargo asupra tuturor importurilor de energie rusă.

Mesajul ministrului ucrainean Kuleba pentru Germania

Într-un editorial publicat în revista Der Spiegel și citat de Agerpres, Dmitro Kuleba a aprecizat faptul că Berlinul a suspendat licenţa de intrare în exploatare a gazoductului Nord Stream 2 și că a autorizat furnizări de arme către Ucraina.

De asemenea, a apreciat faptul că preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a recunoscut „greşelile din trecut” în politica germană.

Pe de altă parte, a subliniat că acest lucru nu e suficient și Germania trebuie să „corecteze imediat greşelile trecutului”, să iasă din „somnambulism” și să rupă dependenţa de Moscova, inclusiv printr-un embargo asupra tuturor importurilor de energie rusă.

Ministrul ucrainean a mai acuzat Germania că s-a lăsat purtată de „un amestec iraţional de sentimente de vinovăţie, lăcomie şi frică” faţă de Rusia, situație căreia trebuie să-i pună capăt acum.

„Ucraina şi Europa au nevoie de un leadership german acum, nu peste câţiva ani”, a mai susținut Dmitro Kuleba.

„Dacă cineva mai crede că (preşedintele rus Vladimir) Putin nu va îndrăzni să pună la încercare articolul 5 al NATO, va trebui să îi explic. Tocmai asta va face, dacă nu îşi atinge obiectivele în Ucraina”, a avertizat el.

Supărare la Berlin după ce Zelenski a refuzat să-l primească pe președintele Germaniei

Editorialul a fost scris în contextul tensiunilor apărute după ce președintele german a vrut să ajungă în Kiev alături de președinții din Polonia și statele baltice, dar a fost refuzat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski din cauza legăturilor extrem de apropiate ale acestuia de Moscova.

Kievul a încercat apoi să minimizeze situația, spunând că îl pefera pe cancelarul german Olaf Scholz, căci acesta are posibilitatea de a lua decizii precum aprovizionarea cu arme sau embargoul asupra gazelor ruseşti.

Iar Zelenski a afirmat că nu a refuzat vizita președintelui Steinmeier: „Nu am fost contactați oficial de președintele german”.

Scholz, însă, a calificat drept „deranjant” faptul că președintele Germaniei nu a fost primit în Ucraina și a spus că nu are planuri de a merge la Kiev.

Steinmeier este identificat cu deceniile de politică de apropiere sau complicitate a Berlinului cu Moscova, printre rezultatele căreia se numără dependenţa actuală de Rusia în plan energetic.

Urmăriți B1TV.ro și pe