Dmitro Kuleba le cere țărilor africane „să fie alături de Ucraina”: „Ajutaţi-ne să rezolvăm problema cerealelor”

Dmitro Kuleba le cere țărilor africane „să fie alături de Ucraina”: „Ajutaţi-ne să rezolvăm problema cerealelor”
Sursă foto: Hepta - DPA Images

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, îndeamnă țările africane să „fie alături de Ucraina”, având în vedere temerile cu privire la riscul unei grave crize alimentare. Totodată, acesta a făcut apel la aceste țări să nu cumpere cerealele furate de către ruși.

Oficialul de la Kiev a acuzat Rusia că se joacă de-a „jocurile foamei” prin blocarea exporturilor de cereale în Marea Neagră, ceea ce ar putea conduce la o „criză alimentară prelungită pe mai mulți ani”, potrivit AFP.

Kuleba, apel puternic pentru țările africane

Într-o videoconferinţă de presă cu jurnalişti africani, șeful diplomației ucrainene a precizat că: „Are sens ca africanii să fie alături de Ucraina”.

„Ajutaţi-ne să rezolvăm problema. Îndemn ţările africane să colaboreze pentru a exercita presiuni asupra Rusiei, în vederea garantării unei rute maritime securizate a exporturilor noastre de cereale către Africa”, cere el.

Moscova neagă că a blocat trecerea navelor de marfă încărcate cu cereale ucrainene și dă vina pe sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, care ar fi contribuit la criza alimentară.

Rusia blochează 57 de nave încărcate cu produse agricole

„Este oribil că Rusia se joacă de-a «jocurile foamei» cu lumea blocând exporturile alimentare ucrainene şi încercând totodată să arunce vina asupra Ucrainei”, spune ministrul ucrainean.

Kuleba a spus că Rusia blochează în prezent 57 de nave încărcate cu produse agricole și că agricultura ucraineană va fi probabil perturbată din cauza munițiilor neexplodate de pe terenurile agricole.

Criza a dus la creșterea prețurilor la alimente și a contribuit la creșterea globală a inflației. Organizația Națiunilor Unite avertizează că în prezent afectează cel mai mult țările africane mai sărace din cauza dependenței lor puternice de grâul rusesc și ucrainean.

Urmăriți B1TV.ro și pe