Doi psihologi care au contribuit la conceperea uni program secret CIA, judecați pentru tortură

Doi psihologi care au contribuit la conceperea uni program secret CIA, judecați pentru tortură

Un tribunal federal din Washington a acceptat să judece doi psihologici, James Mitchell şi John Bruce Jessen, sub acuzația de acte de tortură pentru rolul în conceperea unul program secret al CIA privind interogarea suspecților de terorism din 2001.

Programul CIA de după atentatul terorist de la Turnurile Gemene din 11 septembrie 2001 este unanim considerat în prezent drept unul de tortură, iar acest proces este una din puținele încercări de găsire și tragere la răspundere a vinovaților, scrie Adevărul.

Procesul a început după ce 3 persoane au reclamat că au fost reținuți și torturați în închisorile CIA prin intermediul metodelor conceptute de cei doi psihologi. Majoritatea tehnicilor concepute de cei doi sunt acum interzise de către autoritățile americane.

Avocații reclamanților susțin că cei doi psihologi sun vinovați de "complicitate şi ajutor în tortura şi aplicarea altor tratamente chinuitoare, inumane şi degradante" suferite de către clienţii lor.

În schimb, avocații psihologilor cer însă imunitate pentru clienții lor pe modelul primit și de angajații CIA care au lucrat în cadrul acestui program.

Printre tehnicile create de cei doi și utilizate de agenții CIA se numără: depravarea de somn, înghesuirea lor în cutii mici, izbirea de ziduri şi procedeul de simulare a înecării, waterboarding.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său