Donald Trump: Orice atac al Iranului va fi urmat de o ripostă de o mie de ori mai puternică

Donald Trump: Orice atac al Iranului va fi urmat de o ripostă de o mie de ori mai puternică
Foto: Hepta - Zuma Press / Doug Mills - Pool Via Cnp

Președintele american Donald Trump a promis o ripostă a Statelor Unite „de o mie de ori mai puternică” la orice atac al Iranului. Reacția sa vine după ce în presă au apărut informații conform căruia Teheranul ar intenționa să o asasineze pe Lana Marks, ambasadoarea SUA în Africa de Sud și o apropiată a lui Trump, ca răzbunare după uciderea generalului Qassem Soleimani.

Donald Trump, nou avertisment pentru Iran

Donald Trump a transmis, într-o postare pe Twitter, că Statele Unite vor reacționa extrem de dur la un eventual atac al Iranului.

„Orice atac din partea Iranului, indiferent sub ce formă, împotriva SUA va fi urmat de un atac contra Iranului, ce va fi de o mie de ori mai puternic!”, a scris Trump, pe Twitter.

Anul trecut, liderul de la Casa Albă a sugerat că un război între cele două țări va însemna sfârșitul Iranului: „Dacă Iranul doreşte să se lupte, acesta va fi sfârşitul oficial al Iranului. Niciodată să nu mai ameninţaţi Statele Unite”.

Donald Trump a mai susținut că Iranul reprezintă „cea mai mare amenințare la adresa statelor care vor pacea”.

„Recordul regimului iranian privind morții și distrugerea e prea bine cunoscut. Acest regim irosește bunăstarea și viitorul propiei națiuni într-o misiune fanatică de a obține arme nucleare”, a mai acuzat, anul trecut, președintele Statelor Unite.

Iranul vrea să ucidă un ambasador SUA, drept răzbune pentru moartea generalului Qassem Soleimani

Reacția președintelui american de acum vine în contextul în care rapoarte ale serviciilor americane de informații au arătat că Iranul plănuiește să o asasineze pe Lana Marks, ambasadoarea SUA în Africa de Sud și o apropiată a lui Trump, drept răzbunare pentru uciderea generalului Qassem Soleimani.

Oficialii americani ştiu încă din primăvară despre amenințarea la adresa ambasadoarei, notează publicația Politico, citând mai multe surse.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că ia informaţiile în serios. În schimb, Ministerul de Externe iranian a transmis că sunt „informații false” și „lipsite de fundament”.

Lana Marks ar fi vizată pentru că are o relație apropiată cu Donald Trump, dar și pentru că ar fi o ţintă mai uşoară decât colegii ei din țările occidentale.

Generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul forței însărcinate cu operaţiunile în străinătate ale Gărzilor Revoluţionare, a fost ucis de o dronă americană în ianuarie, la Bagdad.

În timpul unui miting desfășurat după această operațiune, Trump l-a numit „fiu de cățea” pe Soleimani: „Mulți oameni au rămas fără mâini și picioare din cauza acestui fiu de cățea. Era regele bombelor de la marginea drumului”.

În 2018, Donald Trump a retras Statele Unite din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, motivând că prevederile sale sunt insuficiente pentru a împiedica Teheranul să obțină o bombă atomică.

De atunci, americanii au impus Iranului sancțiuni fără precedent, dar această presiune nu a dus la negocierea unui nou acord, obiectivul asumat de liderul de la Casa Albă. Tensiunile dintre cee două state sunt tot mai mari.

Ultima oră
13:27 - Evoluția epidemiei, tot mai îngrijorătoare: Peste 11.000 de cazuri noi și 208 decese. Una dintre victime, o femeie de 28 de ani, nevaccinată. La ATI sunt internați 1.267 de pacienți cu COVID-19, printre care și 17 minori
13:27 - Chef Adi Hădean, mesaj la finalul sezonului de pe litoralul românesc: „Ăştia-s oamenii pe care nu vreau să-i am oaspeţi şi nici să fiu oaspetele lor”
13:21 - Ariston Genus One, cele mai bune centrale termice pe gaz
13:14 - Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind parteneriatul civil
13:13 - Florin Roman: E evident că moțiunea celor de la USR și AUR a fost depusă neregulamentar. Suntem în situația de a avea două moțiuni active la ora actuală în Parlament (VIDEO)
13:12 - Ce a spus Smiley despre sosia Laurei Cosoi de la emisunea Superstar. “Am gusturi bune la femei”
13:06 - Emma Răducanu este aşteptată, alături de Simona Halep, la Cluj-Napoca. Transylvania Open 2021 adună mari nume din topul WTA
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)