Dr. Alex Todericiu: În Austria, cei care intră în biserici poartă măști FFP2 și nu sunt întrebați dacă s-au vaccinat sau nu. Preoții, în schimb, trebuie să fie vaccinați, testați sau trecuți prin boală (VIDEO)

Dr. Alex Todericiu: În Austria, cei care intră în biserici poartă măști FFP2 și nu sunt întrebați dacă s-au vaccinat sau nu. Preoții, în schimb, trebuie să fie vaccinați, testați sau trecuți prin boală (VIDEO)

Dr. Alex Todericiu, analist politic, a explicat duminică, pentru B1 TV, cum se oficiază slujbele în Austria. Acesta a susținut că enoriașii nu sunt întrebați, la intrarea în locașul de cult, dacă sunt vaccinați anticoronvirus sau nu. Pe de altă parte, ei trebuie să poarte măști de protecție de tip FFP2. În schimb, preoții trebuie să fie vaccinați, să aibă test COVID negativ sau să fi trecut prin boală. Preoții au și alte responsabilități, una dintre ele fiind aceea de a menține distanța de protecție de doi metri.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cum se țin slujbele în Austria, în contextul pandemiei. Explicațiile lui Alex Todericiu

„Dacă vă referiți la Austria, cu o mască FFP2, care e o mască puțin mai complexă decât cea folosită de regulă în România, orice cetățean poate să meargă la o slujbă, într-o biserică sau alt locaș de cult. Nu e întrebat când intră în biserică dacă e vaccinat sau nevaccinat.

Cine e întrebat, însă, și cine e obligat să fie vaccinat, fie trecut prin boală, fie testat e preotul, respectiv cantorul sau alții care participă (oficiază).

Preotul e obligat să mențină distanța de protecție de doi metri. De asemenea, el trebuie să facă așa încât cei prezenți, comunitatea religioasă, să nu-și dea silința și foarte mult timp să cânte. Din cor își mai pot permite patru cetățeni să cânte ceva și în momentul în care preotul ține predica are voie să-și scoată masca, dar când desfășoară alte activități în cadrul liturgic, care presupun o apropiere de cei prezenți în biserică, trebuie să-și pună masca”, a explicat dr. Alex Todericiu, pentru B1 TV.

Fără certificat COVID la intrarea în biserici, în România

În România, Patriarhia a transmis că preoții se asigură de respectarea măsurilor de prevenție în timpul slujbelor.

„Participarea fizică a credincioşilor la slujbe în lăcaşurile de cult răspunde unei nevoi esenţiale, de hrană spirituală şi sănătate pentru suflet. (…) participarea la sfintele slujbe în biserică oferă omului întristat şi singur bucuria comunicării şi a solidarităţii, prevenind astfel sentimentul abandonului şi al marginalizării”, a comunicat Patriarhia Română.

Nici în țara noastră enoriașii nu sunt întrebați dacă sunt sau nu vaccinați. Autoritățile au susținut că nici pe viitor accesul în locașurile de cult nu va fi condiționat de prezentarea certificatului verde COVID.

„Am declarat public că nu se pune această problemă a utilizării certificatului la slujbe. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor ce ţin de distanţare, de purtarea corectă a măştii”, a declarat, duminică, Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății.
Potrivit lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), certificatul verde COVID nu poate fi impus bisericilor deoarece „libertatea religioasă, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului”.