După ce l-a îndemnat să își facă un control la cap, Erdogan îl atacă din nou pe Macron: „Persoana responsabilă de Franța și-a pierdut calea”

După ce l-a îndemnat să își facă un control la cap, Erdogan îl atacă din nou pe Macron: „Persoana responsabilă de Franța și-a pierdut calea”
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Emmanuel Macron „și-a pierdut calea”, duminică, în a doua zi consecutivă în care îi aduce critici virulente omologului francez din cauza unui presupus tratament nepotrivit față de musulmani.

Recep Tayyip Erodgan l-a atacat din nou pe Emmanuel Marcon, după ce îl îndemnase să își facă un control la cap

Recep Tayyip Erdogan afirmase, sâmbătă, că Emmanuel Macron are o problemă cu musulmanii și are nevoie de un control la cap – un mesaj aspru care a condus la decizia Franței de a rechema ambasadorul din Ankara.

„Persoana responsabilă de Franța și-a pierdut calea. O ține cu Erdogan toată ziua. Uită-te la tine mai întâi și vezi încotro te îndrepți! Am spus la Kayseri, ieri, că are probleme și că trebuie într-adevăr verificat”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat, în provincia estică Malatya, potrivit Reuters.

În această lună, liderul francez a declarat război „separatismului islamist”, despre care crede că devine tot mai proeminent în anumite comunități musulmane din Franța.

De atunci, Franța a fost zguduită de decapitarea unui profesor de istoriede către un militant islamist. Dascălul le prezentase elevilor săibenzi desenate cu Profetul Mahomed, la un curs despre libertatea de expresie. La acel moment, președintele francez Emmanuel Macron condamna „atacul terorist islamist” și îndemna națiunea franceză să rămână unită împotriva extremismului: „Unul dintre compatrioții noștri a fost ucis astăzi pentru că a predat… libertatea de a crede sau de a nu crede”. El subliniacă atacul nu ar trebui să divizeze Franța, pentru că asta ar fi ceea ce își doresc extremiștii. „Trebuie să rămânem uniți”, a fost mesajul lui Macron. Crima s-a petrecut înConflans-Sainte-Honorine, o localitate de lângă Paris.

Nu este pentru prima oară când Franța și Turcia, state aliate în NATO, se regăsesc pe poziții divergente, în condițiile în care Parisul și Ankara au intrat în clinci pe tot felul de teme, precum Siria și Libia, jurisdicția maritimă în Mediterana de Est, dar și conflictul pentru Nagorno-Karabah.

Administrația prezidențială franceză a anunțat, sâmbătă, că Franța și-a adunat partenerii europeni, care la rândul lor doresc ca Turcia să oprească „aventurile periculoase” în Mediterană și în regiune. De asemenea, a transmis că Recep Tayyip Erdogan a avut timp două luni să răspundă sau să se confrunte cu măsuri, scoțând în lumină totodată și absența unui mesaj de condoleanțe din partea Turciei după moartea profesorului de istorie.