În timp ce unele orașe și regiuni începuseră deja să relaxeze restricțiile la nivel local în ultimele zile, decizia majoră anunțată miercuri de Beijing pare să reprezinte un răspuns clar la nivel național în ceea ce privește gestionarea bolii.
Autoritățile chineze au decis că persoanele care au o formă asimptomatică sau ușoară de COVID vor putea de acum să se izoleze la domiciliu și nu vor mai fi obligate să meargă în spațiile speciale puse la dispoziție de stat – o relaxare majoră a politicii „zero-COVID”.
De asemenea, Beijingul a renunțat la cerințele de testare PCR pentru majoritatea spațiilor publice, cu excepția spitalelor și a școlilor. Modificările vin la doar o săptămână după ce o serie de manifestații împotriva restricțiilor au izbucnit în întreaga țară.
Carantina centralizată a fost o măsură profund nepopulară, deoarece a separat familiile și i-a închis pe oamenii infectați în centrele de izolare. Pe tot parcursul anului, mai multe clipuri care au circulat pe rețelele sociale au arătat cum polițiștii scoteau oamenii din casele lor pentru a-i plasa în carantină.
De măsură erau vizați nu doar cei infectați, ci și persoanele contact.
Schimbările anunțate reprezintă cel mai puternic semnal de până acum că Beijingul se îndepărtează de politica „zero-COVID” și încearcă practic să trăiască cu virusul, așa cum face în prezent aproape tot restul lumii. Acest lucru vine într-un moment în care țara se confruntă cu cel mai mare val de infectări – peste 30.000 în fiecare zi.
Miercuri, autoritățile din domeniul sănătății au anunțat, de asemenea, o serie de noi reguli care reduc restricțiile actuale:
Astfel lockdown-urile – o altă măsură nepopulară – ar trebui să se aplice în zone clar identificate, cu mai multă precizie. Spre exemplu, în anumite clădiri, unități și etaje, nu în întregul cartier sau oraș.
De asemenea, zonele cu risc ridicat de contagiune ar trebui să iasă din starea de izolare în cinci zile, dacă nu apar cazuri noi, iar școlile ar trebui să rămână deschise, dacă nu există un focar mai important în campus.
Noile măsuri includ, de asemenea, o interdicție strictă privind blocarea ușilor și a ieșirilor de incendiu și prevăd că oamenii trebuie să poată avea acces la tratament medical de urgență și la rutele de evacuare.
Aceste ultimele măsuri au un fundament clar: protestele recente au fost declanșate de un incendiu mortal în regiunea Xinjiang, din vestul țării. Criticii au spus că victimele nu au putut ieși din clădire din cauza măsurilor de izolare, chiar dacă Beijingul neagă acest lucru.
„Toate localitățile ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea ratei de vaccinare a persoanelor cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani, pe accelerarea ratei de vaccinare a persoanelor cu vârste de peste 80 de ani și pe luarea de măsuri speciale”, a precizat o declarație a oficialilor din domeniul sănătății, potrivit Libertatea.
Renunțarea parțială la politica „zero-COVID” vine după ce China s-a confruntat, la sfârșitul lunii noiembrie, cu cele mai mari proteste din ultimele decenii, mulțimi de cetățeni ieșind în stradă în mai multe orașe pentru a critica lockdown-urile și restricțiile dure impuse.