Eficiența serurilor anti-COVID-19, sub semnul întrebării. Israel, țara cu cea mai eficientă campanie de vaccinare, puternic lovită de varianta Delta

Eficiența serurilor anti-COVID-19, sub semnul întrebării. Israel, țara cu cea mai eficientă campanie de vaccinare, puternic lovită de varianta Delta
Mai multe seringi pregătite pentru vaccinare / Sursa: Pixabay

Unii oameni de știință încep să pună la îndoială eficiența vaccinului anti-COVID-19, împotriva tulpinii Delta, ce continuă să facă din ce în ce mai multe victime. Astfel, din data de 21 iunie, Israelul, țara cu cea mai eficientă campanie de vaccinare din lume, înregistrează peste 100 de infectări zilnice. Duminică au fost raportate 343 de noi cazuri.

Peste 5 milioane din cei 9,3 milioane de israelieni au fost vaccinați anti-COVID, adică aproximativ 55% din populație. Cu toate acestea, aproximativ jumătate din noile cazuri de COVID au fost înregistrate la copii, iar cealaltă jumătate la adulți, majoritatea vaccinați.

Avertismentele specialiștilor

Tulpina Delta a devenit predominantă în Israel și a dus la „o schimbare considerabilă a dinamicii transmisiei”, potrivit lui Ran Balicer, director de al principalului asigurător israelian de sănătate.

„Există un semn preliminar că vaccinul este mai puţin eficient în cazurile moderate”, a declarat Balicer, potrivit Le Parisien.

Zilele trecute, profesorul Doina Azoicăi a lansat un avertisment cu privire la varianta Delta, într-un interviu pentru Ziare.com.

„Tulpina Delta a început să se răspândească în întreagă lume. Lucrul acesta s-a constatat și în Marea Britanie, și în Israel, în SUA. Practic, are același comportament și cu celelalte tulpini de coronavirus care au circulat până în prezent. Singura îngrijorare e legată de faptul că, până în momentul de față, deși Israel a atins tința nivelului de vaccinare, riscul ca populația să dezvolte infecția cu coronavirus pare că există”, a declarat Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Israelul a folosit în mare parte vaccinurile de la Pfizer&BioNTech.