Elveția face apel la „responsabilitatea individuală” în lupta cu COVID-19. Se pregătesc măsuri mai dure

Elveția face apel la responsabilitatea individuală în lupta cu COVID-19. Se pregătesc măsuri mai dure

Simonetta Sommaruga, președinta Elveției, a făcut un apel către populație, cerând ”responsabilitate individuală” în fața epidemiei de COVID-19, dar și către cantoane, rugându-le să acționeze rapid în contextul creșterii numărului infectărilor, scrie thelocal.ch

Elveția, apel la „responsabilitate individuală” în lupta cu noul coronavirus

„Am sperat că vom putea intra în iarnă fără această creștere puternică a infectărilor. Dacă această curbă a infectarilor nu se aplatizează până miercurea viitoare, va trebui să luăm decizii care merg mai departe.

Trebuie să fim responsabili. Avem această experiență din primăvară, așadar nu văd de ce nu ar merge din nou””, a declarat Sommaruga.

Declarația face referire la anunțul Ministrului elvețian al sănătății, Alain Berset, care menționase miercuri că noile măsuri ar putea avea în vedere ”instituțiile publice, adunările de persoane și manifestările publice sau private”.

Elveția: Noi restricții în lupta cu COVID-19

În ultima săptămână, numărul infectărilor de COVID-19 și cel al deceselor s-au dublat față de săptămâna precedentă. Concret, joi au fost raportate 5.230 de noi contagieri în ultimele 24 de ore și 11 noi decese. Numărul persoanelor care și-au pierdut viața de la începutul pandemiei a ajuns la 1.886.

În acest context, guvernul elvețian a impus, începând de luni, noi măsuri restrictive. Printre ele, purtarea obligatorie a măștii în spațiile publice închise și a interzis adunările mai mari de 15 persoane, alte restricții fiind avute în vedere de cantoane.

De asemenea, angajații vor lucra de acasă pentru a reduce contactul între persoane.

Un vaccin elvețian împotriva COVID-19 ar putea fi administrat la scară largă

Încă din luna aprilie, imunologul elvețian Martin Bachmann anunța că o posibilă imunizare în masă a populației țării sale ar putea începe în luna octombrie, după ce un vaccin experimental ar putea obține toate certificările necesare.

Mai exact, cercetătorul a folosit secvenţa genetică a virusului SARS-CoV-2, pe care experţii din China au publicat-o în luna ianuarie, pentru a izola anumite proteine ce permit virusului să se ataşeze de celulele umane.

Apoi, aceeași secvenţă genetică a fost utilizată pentru a construi un tip de virus „fals”, care nu îi îmbolnăveşte pe oameni, dar care declanşează o reacţie imunitară ce îi permite organismului uman să se apere de adevăratul coronavirus. Vaccinul a înregistrat rezultate favorabile pe șoareci.

„Acest calendar este extrem de optimist, dar nu este complet exagerat”, declara la acea vreme Lukas Jaggi, purtător de cuvânt al Swissmedic, Agenţia Elveţiană pentru Produse Terapeutice care a dezvoltat vaccinul, având alături parteneri din China și Letonia.

Momentan, vaccinul experimental nu a ieșit pe piață.

Ultima oră
20:03 - City Insurance a rămas fără autorizație de funcționare. Poziția oficială a ASF
19:58 - Ionel Dancă: Ludovic Orban câștigă! În pofida presiunilor și împotriva tuturor forțelor văzute și nevăzute, moțiunea sa a obținut votul de susținere a 20 de filiale PNL
19:42 - Cristian Bușoi: Alegațiile precum că Ursula von der Leyen și-ar fi amânat vizita în București după congresul PNL sunt pure fabulații. Agenda sa e foarte încărcată și nu e făcută peste noapte
19:29 - Mirel Rădoi a anunțat stranierii pentru meciurile cu Germania și Armenia
19:22 - Asztalos Csaba (CNCD): Certificatul verde COVID în sine nu are elemente de discriminare, dar e important ca aceste restricții, în intepretarea mea, să fie adoptate prin lege, nu prin acte administrative (VIDEO)
18:59 - Activiștii de mediu, bătuți și umiliți de mafia lemnului. Infractorii i-au dezbrăcat la pielea goală (VIDEO)
18:58 - Mihai Dragolea, jurnalistul bătut când documenta mafia pădurilor: S-au năpustit asupra noastră cu topoare și bâte. Să ataci așa în 2021 înseamnă că ai foarte mult furt de acoperit în spate și ai de pierdut sume enorme (VIDEO)
18:05 - Probleme la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Anunțul Nuclearelectrica
18:03 - Guvernul a aprobat lista restricțiilor pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19 / Certificatul verde, obligatoriu la spectacole, cinema, nunți, botezuri dacă incidența sare de 3 la mie
17:47 - Primul oraş din România care revine în scenariul roșu din cauza infectărilor cu coronavirus