Elveţia recomandă a treia doză de vaccin anti Covid-19 doar pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani

Elveţia recomandă a treia doză de vaccin anti Covid-19 doar pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Elveţia a anunţat, marţi, că recomandă a treia doză de vaccin anti Covid-19 pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani, dar nu şi populaţiei în general, informează Reuters.

Elveţia: A treia doză de vaccin doar pentru persoanele de peste 65 de ani

Vaccinările ar începe la mijlocul lunii noiembrie şi ar trebui făcute după şase luni de când pacienţii au primit a doua doză, a anunţat ministrul elveţian al Sănătăţii şi Comisia de vaccinare (EKIF).

Într-un comunicat, Oficiul Federal de Sănătate (OFSP) recomandă doza de rapel pentru toate persoanele începând de la vârsta de 65 de ani şi indică faptul că vaccinările cu rapel vor începe la mijlocul lunii noiembrie.

Pentru restul populaţiei nu este posibilă şi nu este recomandată a treia doză de vacin, având în vedere datele din prezent, au spus autorităţile.

Pentru persoanele vulnerabile, rapelul cu vaccinul Pfizer/BioNTech trebuie administrat în aceeaşi doză ca şi primele două vaccinări (0,3 ml), în timp ce o jumătate de doză (0,25 ml) trebuie administrată în cazul vaccinului Moderna.

Pentru a convinge persoanele sceptice cu privire la vaccinurile pe bază de ARN mesager, Elveţia a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că va cumpăra doze Janssen.

Elveția a vaccinat până în prezent cu schema completă 63,1% din populație din populaţia de 8,7 milioane de locuitori. Elveţia a raportat peste 866.000 de cazuri de COVID-19 şi 12.198 decese.

Rezultatele preliminare ale unui studiu cu participarea a 10.000 de persoane vaccinate cu ambele doze de vaccin produse de Pfizer indică faptul că după administrarea celei de-a treia doze booster eficiența rezultată este de 95,6%.

În România, doza a treia se administrează din 28 septembrie pentru persoanele care au împlinit șase luni de la rapel.