Elveția recunoaște legitimitatea Parlamentului și a noului Guvern din Republica Moldova

Elveția recunoaște legitimitatea Parlamentului și a noului Guvern din Republica Moldova
Foto. Hepta - AGF / Hermes Images / AGF

Elveția a transmis că recunoaște legitimitatea Parlmentului și a noului Guvern din Republica Moldova și că este gata să continue implementarea programelor sale de asistență și de cooperare pentru dezvoltare. Totodată, acest stat face apel către toate partidele politice și instituțiile de la Chișinău să se angajeze într-un dialog pașnic pentru rezolvarea crizei politice.

”Elveția a susținut tranziția politică, economică și socială a Republicii Moldova începând cu anul 2000 și își menține angajamentul de a contribui la bunăstarea populației din Moldova.

Elveția a salutat alegerile parlamentare din 24 februarie a.c., care au fost competitive și, în general, au respectat drepturile fundamentale. Voința cetățenilor Republicii Moldova exprimată în acel scrutin trebuie respectată.

Parlamentul Republicii Moldova a decis sâmbătă trecută să aleagă un nou speaker și să creeze un nou guvern. Elveția este gata să continue implementarea programelor sale de asistență și de cooperare pentru dezvoltare.

În legătură cu recentele evoluțiile politice, Elveția face apel către toate partidele politice și instituții să se angajeze într-un dialog pașnic pentru rezolvarea crizei politice. Calmul și reținerea trebuie să predomine în beneficiul tuturor cetățenilor.

Elveția salută solicitarea făcută de Secretarul General al Consiliul Europei către Comisia de la Veneția să prezinte de urgență o opinie cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale din Moldova”, se arată pe pagina de Facebook a Biroului de Cooperare al Elveției.

Și Departamentul de Stat al SUA a declarat că recunoaște legitimitatea Parlamentului și a noului Guvern.

Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia au emis o declarația comună cu privire la situația actuală din Republica Moldova.

Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că nu e nicio problemă să fie organizate alegeri anticipate în 6 septembrie în Republica Moldova. Alegerile anticipate reprezintă și soluția propusă de partidul oligarhului Plahotniuc. Ministrul se poziționează astfel contrar Statelor Unite, Uniunii Europene și Rusiei. (Detalii AICI)