EMA a ajuns la concluzia că există o „posibilă legătură” între vaccinul Johnson & Johnson și apariția unor cheaguri de sânge, care sunt „efectele secundare foarte rare” ale administrării serului

EMA a ajuns la concluzia că există o „posibilă legătură” între vaccinul Johnson & Johnson și apariția unor cheaguri de sânge, care sunt „efectele secundare foarte rare” ale administrării serului
Foto: hepta.ro/ Zuma Press / Pavlo Gonchar

Specialiștii de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) au ajuns la concluzia că există o ”posibilă legătură” între vaccinul anti-COVID-19 produs de Johnson & Johnson și apariția unor cheaguri de sânge, iar acest tip de reacție ar trebui să fie menționat drept unul dintre „efectele secundare foarte rare” ale vaccinului, informează Euronews.

Concluzia specialiștilor EMA cu privire la administrarea vaccinului anti-COVID-19Johnson & Johnson

Cu toate acestea, Comitetul de siguranță al EMA subliniază că beneficiile acestui tip de ser anti-COVID-19 depășesc riscurile.

„Combinația raportată de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinuluiJanssen (Johnson & Johnson) în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacții adverse”, au transmis reprezentanții EMA.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a analizat opt ​​rapoarte referitoare la cazuri din Statele Unite ale Americii în care persoane vaccinate cu serul Johnson & Johnson au suferit „cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu niveluri scăzute de trombocite”, unul dintre aceste cazuri fiind fatal.

Toate aceste tulburări au apărut la persoane cu vârste de sub 60 de ani, majoritatea femei.

Peste șapte milioane de americani au fost vaccinați până acum cu serul Johnson & Johnson.

În urmă cu o săptămână Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) au anunțat oprirea vaccinărilor cu Johnson & Johnson pe fondul raportării cazurilor de cheaguri de sânge.

Probleme similare au fost legate și de administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca. În fabricarea ambelor vaccinuri este folosit un vector de adenovirus.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său