”Un afront adus eroilor!”. Macron a stârnit furia generală, după ce a refuzat să participe la o ceremonie în onoarea soldaților aliați care au murit în Normandia chiar pentru salvarea Franței

''Un afront adus eroilor!''. Macron a stârnit furia generală, după ce a refuzat să participe la o ceremonie în onoarea soldaților aliați care au murit în Normandia chiar pentru salvarea Franței
foto: Hepta.ro / DPA Images / Nicolas Maeterlinck

Preşedintele francez Emmanuel Macron a stârnit un val de critici după ce a anunțat că nu va participa la un eveniment extrem de important ce va marca 75 de ani de la Debarcarea din Normandia.
E o ”mare dezamăgire” și ”un pericol real”, i-a transmis deputatul francez Philippe Gossselinn lui Emmanuel Macron, printr-o scrisoare.

”Dat fiind că veterani aliați cu vârste cuprinse între 95 și 100 de ani vor fi prezenți, cel mai probabil, pentru ultima oară, normal ar fi fost ca Franța să-i onoreze prin prezența ta”, i-a mai spus Gossselin lui Macron, potrivit The Sun.

Deputatul a mai precizat că absența președintelui francez este ”un afront adus veretanilor. Îmi e rușine de Franța!”.

”Noi am sperat că Franța va onora așa cum se cuvine sacrificiul a zeci de mii de soldați aliați”, a spus, la rândul său, fostul ministru Louis Mexandeau.

Continuând obiceiul predecesorului său, Francois Hollande, Emmanuel Macron ar fi trebuit să conducă acest eveniment, dar, în schimb, el a decis să se axeze pe ceremoniile ce marchează contribuția franceză la învingerea trupelor naziste, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Anunțul președintelui Macron vine în contextul în care un soldat britanic a murit în Franţa, după ce s-a înecat chiar în timpul pregătirilor pentru ceremonille ce marchează 75 de ani de la „Ziua Z”.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)