Emmanuel Macron: ”Este necesar ca Europa să dialogheze cu Rusia. Săptămâna aceasta voi avea din nou o discuţie lungă cu Vladimir Putin, în calitate atât de preşedinte al Franţei, cât şi al G7”

Emmanuel Macron: ”Este necesar ca Europa să dialogheze cu Rusia. Săptămâna aceasta voi avea din nou o discuţie lungă cu Vladimir Putin, în calitate atât de preşedinte al Franţei, cât şi al G7”
foto: Hepta.ro / DPA Images

Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze, consideră că „este necesar ca Europa să dialogheze cu Rusia”, care trebuie, la rândul ei, „să facă eforturi”, potrivit AFP preluată de defenseromania.ro.

„Europa, în această ordine multilaterală pe care o susţin, are nevoie să reconstruiască o nouă gramatică a încrederii şi securităţii cu Rusia şi nu trebuie ca acest lucru să se întâmple doar prin intermediul Alianţei Nord-Atlantice”, a apreciat şeful statului francez.

Macron a vorbit și despre anexarea Crimeei de către Rusia, explicând că „a fost un gest militar, nu putem pretinde că nu s-a întâmplat nimic”. În opinia sa, „fără un progres clar şi palpabil în procesul Minsk, „nu poate avea loc o reformă a G8″, care a redevenit G7, fără Rusia, după anexare.

Totuși, pentru reformarea Grupului celor Opt, liderul de la Elysee consideră că trebuie să aibă loc o discuție strategică, motiv pentru care va avea o întâlnire lungă cu Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

„Dar trebuie să aibă loc o discuţie strategică. De aceea săptămâna aceasta voi avea din nou o discuţie lungă cu Vladimir Putin, în calitate atât de preşedinte al Franţei, cât şi al G7″, a precizat Emmanuel Macron.

În acest context, președintele francez crede că ar fi o greșeală ca Europa să lase Rusia să se îndrepte spre China.

„Avem dezacorduri, dar lucrăm împreună”, a asigurat el, menţionând în special cooperarea în vederea găsirii unei soluţii politice în Siria. Şi „am greşi dacă am lăsa Rusia să se îndrepte spre China”, a pledat în continuare preşedintele francez.

Pentru Macron, Rusia „este o ţară mare, care a trăit drame împreună cu noi”, şi nu trebuie „să uităm niciodată preţul plătit” de această ţară în cel de-al doilea război mondial.

Emmanuel Macron a pledat, de asemenea, pentru ca „europenii să se echipeze europeneşte” în domenii precum armamentul şi telecomunicaţiile, dintr-o preocupare faţă de „suveranitatea europeană”.

„Dacă Europa vrea să existe, nu putem afirma că ne îndoim de angajamentul SUA şi să nu cumpărăm echipamente europene”, a susţinut el.

Ultima oră
08:28 - Klaus Iohannis, mesaj categoric la Adunarea Generală ONU. Susține vaccinarea obligatorie anti-COVID, pentru anumite categorii profesionale
08:23 - OMS: Delta a înlocuit celelalte trei variante “îngrijorătoare” ale coronavirusului
07:54 - Accident grav, în Hunedoara: două autocisterne s-au ciocnit
07:44 - Raluca Turcan: Salariul minim ar putea creşte cu 8-12%, înainte de sfârşitul anului
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)